ГоловнаКультура

Україна заплатить €100 тис. за зберігання "скіфського золота" в Нідерландах

Гроші перекажуть, коли колекція повернеться в Україну.

Україна заплатить €100 тис. за зберігання "скіфського золота" в Нідерландах
Фото: EPA/UPG

Україна заплатить музею Аллард Пірсона в Нідерландах більш ніж 100 тис. євро за зберігання експонатів виставки "Крим: золото і таємниці Чорного моря".

Міністр юстиції України Павло Петренко, коментуючи відповідний пункт у рішенні Окружного суду Амстердама, заявив журналістам, що гроші будуть сплачені після повернення колекції в Україну.

"Україна готова сплатити суму за зберігання місцевому музею (в Нідерландах), і в момент повернення цієї колекції на територію України ми всі витрати покриємо", - заявив він.

Петренко прогнозує, що "скіфське золото" повернеться в Україну до кінця 2017 року.

"За моїми прогнозами, якщо справа буде рухатися в нормальному режимі відповідно до процесуальних кодексів Нідерландів, до кінця наступного року ми зможемо побачити цю колекцію вже в Києві", - заявив міністр.

Нагадаємо, окружний суд Амстердама (Нідерланди) ухвалив рішення повернути Україні експонати кримських музеїв. Предметом спору була колекція з 565 експонатів, наданих Амстердамському археологічному музею Аллард Пірсона для виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі". Позивачі - чотири кримські музеї - заявили, що подадуть апеляцію.

Виставка проходила в 2014 році й завершилася після окупації Криму Російською Федерацією. Згідно з українським законодавством, музейні об'єкти є частиною музейного фонду України і Міністерство культури України має вирішити, куди повернуться об'єкти з голландської виставки. Кримські музеї наполягають на нерозривності колекцій і на те, що експонати, вивезені з Криму до анексії його Росією, повинні повернутися в музеї, звідки їх узяли.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram