ГоловнаПолітика

Портников: е-декларації показали логіку кріпаків в українських виборців

"Ви самі обрали їх за те, що вони багаті, за те, що вони ваші феодали".

Портников: е-декларації показали логіку кріпаків в українських виборців
Виталий Портников
Фото: Макс Требухов

Журналіст Віталій Портников вважає, що реакція на електронні декларації показала, що українські виборці керуються логікою кріпаків.

Про це він заявив на круглому столі в Інституті Горшеніна.

"Мені ця ситуація нагадує ту, яка складалася в нашій країні, коли ціла купа пройдисвітів замість того, щоб бачити реальні системні зміни, що відбуваються в Україні, боролася з Межигір'ям. Ще один об'єкт критики був - це особистість міністра освіти Дмитра Табачника. Під прикриттям цієї безглуздої боротьби, яка могла будь-якої миті завершитися переїздом Януковича з Межигір'я і відставкою Табачника, відбувалося створення кримінальної республіки, про яку майже ніхто не говорив, тому що це було непопулярно і немодно. Що ми бачимо зараз? Я вважаю, що торжество олігархічної республіки. Електронні декларації є справжнім тріумфом, консервацією олігархічної республіки", - сказав Портников.

Він заявив, що це безпосередньо пов'язано із низькою зарплатою, яку українські виборці згідні платити своїм чиновникам і депутатам.

"Прийняття закону про електронні декларацій відбувалося на тлі іншої історії, не менш цинічної. Я маю на увазі підвищення депутатських зарплат. З одного боку, люди дивуються, що в тих, хто перебуває при владі, такі величезні статки, а з іншого, кажуть, що ми ні в якому разі не хочемо, щоб люди, які працюють у державній владі, мали якісь гідні гроші для життя. Це логіка кріпаків у феодальному суспільстві, які погоджуються на те, щоб ними керували феодали. Жодна тверезо мисляча людина не погодиться працювати на 14 тисяч гривень, якщо може заробити 14 тисяч доларів", - сказав Портников.

Така ситуація призводить до того, що у владі можуть перебувати тільки ті люди, які мають достатньо грошей."Коли ви голосуєте за цю людину, ви з цим погоджуєтеся. І відразу робите круглі очі, що в цих людей, яких ви обрали за те, що вони багаті, обрали за те, що вони лобісти, обрали за те, що вони ваші феодали, є гроші. Ви це знали, ви за це голосували!" - підсумував Портников.

Він вважає, що електронні декларації не є ефективним інструментом для боротьби з корупцією

"Правоохоронні органи і судова система повинні дати чітку оцінку і розбиратися з цим. Але якби були незаангажовані правоохоронні органи, незалежна Генеральна прокуратура і незалежна судова система! Електронні декларації є, а цього немає. І не буде, тому що вже не потрібно", - сказав Портников.

Нагадаємо, 30 жовтня в Україні завершилася подача чиновниками вищого рівня електронних декларацій. Введення системи е-декларування в рамках боротьби з корупцією було однією з умов Євросоюзу для надання Україні безвізового режиму.

Декларування показало, що люди, які перебувають при владі, мають величезні статки. Зокрема, сума коштів, задекларованих народними депутатами, дорівнює 12,3 млрд грн. Це 31% державного бюджету Молдови на 2016 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram