ГоловнаПолітика

Україна розраховує на 20 тисяч осіб в складі поліцейської місії ОБСЄ

Спецпредставник Німеччини заявив, що такої збройної місії ОБСЄ ще ніколи не було.

Україна розраховує на 20 тисяч осіб в складі поліцейської місії ОБСЄ
Наблюдатели миссии ОБСЕ на Донбассе
Фото: EPA/UPG

Україна пропонує, щоб у збройну поліцейську місію на Донбасі увійшло 18-20 тисяч чоловік.

Про це на прес-конференції в Києві заявив спеціальний представник Федерального уряду Німеччини з питань головування в ОБСЄ в 2016 році і координатор міжсуспільної співпраці з Росією, Центральною Азією і країнами "Східного партнерства" Гернот Ерлер, повідомляє УНІАН.

"Україна вже тривалий час виступає за поліцейську місію в рамках ОБСЄ, але це не так просто. Ніколи ще не було такої збройної місії ОБСЄ, і всі 57 країн-учасниць ОБСЄ повинні погодитися з такою пропозицією. Україна виходить від 18 до 20 тисяч осіб в цій збройній місії", - заявив Ерлер.

При цьому він сказав, що раніше було витрачено багато часу, "поки ми змогли надати 700-800 спостерігачів від ОБСЄ, і країнам це дається нелегко, запропонувати кваліфікованих людей".

"Можемо уявити, наскільки це буде важко, якщо насправді дійде до такого порядку величини, наскільки це буде важко знайти людей, які були б відповідно підготовленими", - завив спецпредставник Німеччини.

Як зазначив Ерлер, президент Петро Порошенко після зустрічі лідерів "нормандської четвірки" в Берліні, яка відбулася 19 жовтня, "висловився щодо цієї поліцейської місії, але це не було на передньому плані переговорів в Берліні".

"Ви знаєте, напевно, теж, підтекст - така поліцейська місія повинна убезпечити місцеві вибори і забезпечити безпеку. Питання полягає в тому, хто повинен отримати таке доручення, або мандат, і яким чином можна досягти консенсусу, по-іншому неможливо. Якщо немає консенсусу між українською і російською сторонами, а також керівниками сепаратистів, так це не спрацює, тоді, так би мовити, місцеві вибори не зможуть відбутися", - наголосив Ерлер.

Як повідомлялося 24 жовтня, представники самопроголошених "ДНР" та "ЛНР" виступили проти розміщення збройної поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram