ГоловнаПолітика

Рада прийняла в першому читанні законопроект про Вищу раду правосуддя

Новий орган отримає широкі повноваження.

Рада прийняла в першому читанні законопроект про Вищу раду правосуддя
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект, який передбачає створення Вищої ради правосуддя.

За прийняття за основу внесеного Президентом Петром Порошенком проекту закону №5180 проголосували 232 депутати.

Представляючи законопроект, голова комітету Ради з питань правової політики і правосуддя Руслан Князевич ("Блок Петра Порошенка") зазначив, що низка норм документа суперечить чинному законодавству. Зокрема, комітет виступає проти можливості проведення засідань ВРП у закритому режимі.

Згідно з текстом законопроекту, Вищу раду правосуддя пропонується наділити повноваженнями звільняти суддів, вносити Президенту подання про їх призначення, приймати рішення про порушення суддею або прокурором вимог щодо несумісності, залучати їх до дисциплінарної відповідальності.

Також ВРП матиме повноваження позбавляти недоторканності суддів, підозрюваних в кримінальних злочинах. Крім того, рада буде вирішувати питання переведення суддів, їх відряджень, а також затверджувати їх кількість в судах. Вища рада правосуддя наділена повноваженнями призначати і звільняти голову Державної судової адміністрації та його заступників.

Вища рада правосуддя буде складатися з 21 члена, з яких 10 вибирає з'їзд суддів, по два призначає Президент, Верховна Рада, з'їзд адвокатів, всеукраїнська конференція прокурорів і з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ. Голова Верховного Суду входить до складу ВРП за посадою.

Рішення ради можуть бути оскаржені тільки в Верховному Суді.

Реорганізація Вищої ради юстиції у ВРП передбачена змінами до Конституції в частині правосуддя, які набувають  чинності 30 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram