ГоловнаПолітика

Парламент не мав права ліквідовувати Верховний Суд, - голова ВС

Романюк пояснив, які зміни в судовій системі неконституційні

Парламент не мав права ліквідовувати Верховний Суд, - голова ВС
Фото: Макс Требухов

Голосуючи простою більшістю під час ухвалення Закону "Про судоустрій і статус суддів", парламент не мав права ліквідовувати конституційний орган - Верховний Суд України. Про це в інтерв’ю LB.ua заявив голова ВСУ Ярослав Романюк.

«Ми вважаємо, що, голосуючи простою більшістю голосів, приймаючи простий закон, парламент не мав права ліквідовувати конституційний орган. Якщо депутати дійсно мали на меті ліквідувати ВСУ, то хто їм заважав зробити це конституційним законом? До слова, протягом роботи Конституційної комісії над пропозиціями конституційних змін питання про ліквідацію ВСУ не було і його не обговорювали. Йшлося тільки про зміну назви суду», - заявив Романюк.

За його словами, державний орган можна ліквідувати тоді, коли зникла потреба його існування, виконання ним певних функцій або якщо ці функції передаються іншій структурі.

«З ВСУ так не відбувається - передбачено тільки зміну його назви: був Верховний Суд України, а стає Верховний Суд (без слова «Україна»). Однак і в старій, і в новій редакції Конституції конституційний статус Верховного Суду (зі словом «Україна» чи без) залишається незмінним - він був і є найвищим судом. І в «старому», і в новому Законі «Про судоустрій і статус суддів» головним завданням Верховного Суду було і залишається забезпечення однакового застосування норм права усіма судами. Дійсно, передбачаються певні зміни в структурі суду, чисельності суддів, процесуальних механізмах розгляду справ. Однак за правовою природою відбувається не ліквідація ВСУ, а реорганізація - злиття вищих судів із ВСУ», - пояснив голова ВСУ.

Як зазначив Романюк, Верховна Рада не мала повноважень ліквідовувати і вищі спеціалізовані суди. «Законом про внесення змін до Конституції передбачено, що до 31 грудня 2017 року повноваження ліквідації судів залишається за Президентом... У такому разі Верховна Рада не мала повноважень приймати рішення про ліквідацію трьох вищих спеціалізованих судів. У зв'язку із цим ми також вважаємо подібні законодавчі положення неконституційними», - додав Романюк.

Нагадаємо, 30 вересня конституційні зміни в частині правосуддя і новий закон "Про судоустрій і статус суддів" набули чинності.

Верховний Суд подав у Конституційний Суд скаргу з приводу неконституційності норм Закону "Про судоустрій і статус суддів", згідно з якими вищі спецсуди і діючий Верховний Суд ліквідуються і замість них створюється новий Верховний Суд з п'ятьма касаційними палатами. Із 17 листопада розпочався конкурс на посади 120 суддів у новому Верховному Суді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram