Приватбанк: комедія народним коштом

Соцмережі гарячково обговорюють блискавку останнього тижня: націоналізацію "Приватбанку". Майже усі бачать у націоналізації найбільшого банку країни чергову хвилю "закручування гайок" командою Президента, яка хоче тепер контролювати ще і найбільший банк. Разом з тим, насправді ця операція купівлі-продажу ризикує стати найменш прибутковою для незалежної України за останні 25 років.

За оцінками фінансистів, Привату для хоч трохи нормального функціонування потрібно аж цілих 140 млрд грн. У фейсбуці жартують про Приватбанк, який Святий Миколай поклав Україні під подушку, хоча насправді це Петро Олексійович зробив солідний презент Коломойському, позбавивши його Приватбанку. Натомість, очевидно, попросивши у Ігоря Валерійовича максимальної лояльності на наступних президентських виборах.

Доволі цікаво і влучно можна аналізувати політику Порошенка, якщо припускати що наразі його основною метою є саме другий термін на президентському посту. Президент пообіцяв Коломойському, що підлатає його банк, а тому натомість вручив 10 млрд доларів відступних - суму за "аренду" фінансового гіганта з купою проблем. Вчора міністр фінансів Данилюк заявив, що Приват продадуть з державної власності після того як його буде стабілізовано, і цілком очевидно, що в результаті його знову продадуть Коломойському.

Все виходить як у старому анекдоті: єврей взяв сало з одного холодильника і переклав до іншого, ніби нічого не відкусив, але насправді руки залишилися жирненькими. Політичні поразки Укропу, якому попри оригінальні іміджеві стратегії і великі обсяги фінансування так і не вдалося стати однією з провідних партій, спонукали Ігоря Валерійовича домовлятися і шукати компромісів, однак зовсім не поступаючись своїми бізнесовими інтересами. За Ігоря Валерійовича можна бути спокійним : з голоду він точно не помре, та і явно не збіднішає від угоди з державою.

Дивні речі та й годі відбуваються в Україні з тими виборами, їй-Богу. І уся ця масштабна комедія вкотре розігрується за наші гроші!

Всеволод Шаманич Всеволод Шаманич , Журналіст, співзасновник проекту "Українська мрія"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram