ГоловнаПолітика
Спецтема
Россия

Верховний суд Росії визнав законною заборону Меджлісу

У МЗС попередили про "жорстку реакцію" на заборону. 

Верховний суд Росії визнав законною заборону Меджлісу

Верховний суд Росії визнав законним рішення про визнання Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборону її діяльності в РФ.

Про це повідомляє РІА Новини.

"Рішення Верховного суду Криму про визнання організації екстремістською і заборону її діяльності залишити без зміни", - оголосив рішення один із суддів колегії.

Таким чином, суд відхилив апеляційну скаргу членів Меджлісу, які просили дозволити їм роботу.

Підконтрольний Кремлю "старший прокурор Криму" Володимир Чухрін у засіданні наполягав на тому, що "діяльність Меджлісу становить загрозу безпеці держави і суспільству". Захист, зокрема, зазначав, що Меджліс не може бути відповідачем, оскільки не є громадською організацією. Як зазначив захист, органи Меджлісу діють на території іншої держави (в Україні), таким чином, неможливо заборонити Меджліс кримськотатарського народу на території, де не діє антиекстремістське законодавство РФ.

Раніше в Міністерстві закордонних справ України заявили про "жорстку реакцію" відомства у разі заборони Меджлісу, передає "Крим. Реалії".

"Ми направимо демарш Російській Федерації, черговий демарш, з вимогою скасувати це нікчемне, з правового і політичного погляду, рішення. З вимогою припинити репресії стосовно громадян України в окупованому Криму", - заявила спікер МЗС Мар'яна Беца.

За її словами, МЗС уже звернулося до міжнародних організацій з проханням посилити політичний тиск на Росію в разі ухвалення рішення про заборону організації.

Нагадаємо, 26 квітня підконтрольний Росії "верховний суд" Криму заборонив Меджліс, визнавши його екстремістською організацією. Ініціатором процесу була так званий "прокурор" Криму Наталія Поклонська, вона заявила, що Меджліс нібито співпрацює з організацією "Хізб ут-Тахрір", визнаною в РФ терористичною. Після цього Меджліс і Курултай перейшли в режим надзвичайного стану, а центральний офіс Меджлісу було вирішено перенести до Києва.  

Апеляцію до Верховного суду подали адвокат Джеміль Темишев, який представляв інтереси Меджлісу в суді, а також член організації Леммар Юнусов.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram