ГоловнаПолітика

Україна може зробити набагато більше для захисту кримських татар, - Умеров

"Українські депутати повинні нарешті домовитися між собою і прийняти рішення про зміну статусу Криму".

Україна може зробити набагато більше для захисту кримських татар, - Умеров
Ильми Умеров
Фото: qha.com.ua

Україна повинна змінити статус Криму з територіальної автономної республіки на національно-територіальну, це рішення допоможе зупинити дискримінацію кримських татар на півострові.

Про це сказав заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров в ексклюзивному коментарі LB.ua.

"Звичайно, Україна може зробити набагато більше, якщо будуть виконані доручення президента і рекомендації ВР про підготовку змін до Конституції і за зміни статусу АР Крим із територіальної автономії на національно-територіальну. Тобто АР Крим стане Кримськотатарською національної республікою", - заявив Умеров.

За словами заступника голови Меджлісу, далеко не всі проукраїнськи налаштовані депутати підтримують ідею зміни статусу Криму.

"Багато причин є чому цього не роблять - починаючи від міжфракційних непорозумінь, закінчуючи переконаннями певних людей. Є люди, які налаштовані проукраїнськи, але антикримськотатарськи. Тобто навіть у демократичній частині депутатів не всі готові підтримати зміни з різних причин. З ними потрібно спілкуватися і працювати. На тлі того, що відбувається в Криму і на Донбасі, я думаю, можна домовитися навіть з конкуруючими фракціями і набрати потрібну кількість голосів. Якби це рішення було прийнято, можна було б сказати, що Україна не тільки словами, а й справами захищає права корінного народу Криму", - сказав він.

Нагадаємо, 29 вересня Верховний суд Росії підтвердив рішення кримського суду про визнання Меджлісу екстремістською організацією і заборону її діяльності.

Умерова затримали в Сімферополі ще 12 травня цього року. За годину перед затриманням він опублікував на своїй сторінці в фейсбуці інформацію про затримання російськими силовиками кримських татар у Бахчисараї за підозрою в нібито участі в організації "Хізб ут-Тахрір".

Справа проти Умерова базується на відеозапису його виступів у Києві, де він 19 березня 2016 року декілька разів заявив, що Росія повинна піти з Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram