ГоловнаПолітика

Україна підготувала позов до ЄСПЛ стосовно заборони Меджлісу

Восени буде готова ще одна скарга - з приводу подій на Донбасі.

Україна підготувала позов до ЄСПЛ стосовно заборони Меджлісу
Фото: nytimes.com

Україна підготувала заяву до Європейського суду з прав людини проти Росії, пов'язану із забороною діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в окупованому Криму.

"У нас уже готова окрема скарга стосовно заборони Меджлісу. Необхідні 1-2 тижні для відправлення", - заявила в четвер на брифінгу перша заступниця міністра юстиції Наталія Севостьянова.

Крім того, Севостьянова повідомила, що восени цього року Україна має намір подати ще одну скаргу в ЄСПЛ за фактом військових дій Росії на Донбасі у 2015 році.

Нагадаємо, на розгляді в ЄСПЛ вже перебувають кілька позовів України проти Росії.

Перші два стосуються подій, що відбувалися 2014 року в Криму і на сході України. У 2014 році їх подавали як одну скаргу. "Ми будували її за тією логікою, що був причинно-наслідковий зв'язок між тим, як «зелені чоловічки» РФ діяли в Криму, а після цього вже пересувалися на схід країни з метою посилення та поглиблення агресії РФ". У суді вирішили, що позов потрібно розділити на дві частини.

Третій позов - про викрадення груп дітей у східній частині України і їх тимчасове перевезення в Росію.

Анонсували також позов про порушення Росією права Олега Сенцова й інших українців на правосуддя. Крім того, Україна подавала позов у справі сина Мустафи Джемілєва Хайсера, проте згодом відкликала його у зв'язку з тим, що Хайсер подав позов проти Росії особисто.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram