ГоловнаПолітика

Російський суд повторно відмовився звільнити сина Джемілєва

Хайсер Джемілєв уже понад три роки перебуває під вартою.

Російський суд повторно відмовився звільнити сина Джемілєва
Фото: an-crimea.ru

Совєтський районний суд Астрахані відмовив у задоволенні клопотання про умовно-дострокове звільнення Хайсера Джемілєва - сина лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

Про це повідомив у Facebook адвокат Хайсера Микола Полозов.

Захист має намір оскаржити це рішення.

Нагадаємо, 25 лютого Совєтський районний суд Астрахані відмовив Хайсеру Джемілєву в УДЗ, а 28 квітня Астраханський обласний суд залишив чинним це рішення. Захист Джемілєва подав нове клопотання про умовно-дострокове звільнення.

У травні 2013 року Хайсер Джемілєв у дворі власного будинку в Бахчисараї застрелив з рушниці друга сім'ї Февзі Едемова. Сина лідера кримських татар взяли під варту.

Спочатку прокуратура Криму звинувачувала його в умисному вбивстві, але потім змінила статтю на умисне вбивство при обтяжуючих обставинах. Захист обвинувачуваного наполягав, що постріл було зроблено через необережність. Джемілєв-молодший пройшов судово-психіатричну експертизу і був визнаний психічно здоровим.

Протягом другої половини 2013 року і перших двох місяців 2014-го справу Джемілєва розглядали в Бахчисарайському районному суді. Однак після анексії Криму Росією її повернули до сформованої окупантами прокуратури Криму. Водночас Апеляційний суд Києва ухвалив, що син Джемілєва скоїв убивство через необережність, і тому має бути звільнений. 

У липні 2014 року Європейський суд з прав людини зобов'язав Росію звільнити Джемілєва-молодшого з-під варти. Проте влада Російської Федерації проігнорували це рішення. У вересні 2014 року Хайсера Джемілєва етапували в Краснодарський край.

У червні 2015 року Краснодарський крайовий суд РФ визнав Хайсера Джемілєва винним у заподіянні смерті через необережність і засудив його до 5 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму. У вересні 2015 Верховний суд РФ пом'якшив покарання з 5 до 3,5 років. У листопаді 2015 року Хайсер Джемілєв був етапований до Астраханської виправної колонії №10 для відбування покарання. У січні 2016 року РФ відмовила в екстрадиції Хайсера Джемілєва до України.

Батько Хайсера Мустафа Джемілєв заявляв, що Росія, посадивши у в'язницю сина, мстить йому за проукраїнську позицію.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram