ГоловнаПолітика

Депутати вимагають розслідувати причетність Гонтаревої до "грошей Януковича", - голова банківського комітету

Депутати хочуть отримати від голови НБУ відповіді на питання.

Депутати вимагають розслідувати причетність Гонтаревої до "грошей Януковича", - голова банківського комітету
Сергей Рыбалка
Фото: liashko.ua

Група депутатів парламенту звернулася до Генеральної прокуратури і Національного антикорупційного бюро України з вимогою перевірити роль голови Національного банку України Валерії Гонтаревої в угодах щодо придбання цінних паперів для офшорних компаній оточення екс-президента Віктора Януковича. Про це заявив голова Комітету ВРУ з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка, пише Hubs.

"Ми з групою депутатів звернулися до правоохоронців (ГПУ - ред.), щоб вони розслідували ці факти: чи справді вони мають місце чи ні. Якщо справді мають місце, то дати їм відповідну законну оцінку", - заявив парламентарій.

Він наголосив, що Гонтаревій так чи інакше доведеться відповісти депутатам на запитання про деталі угод щодо грошей Януковича.

"Раз на рік вона повинна звітувати перед профільним комітетом ВР. Якщо я не помиляюся, у жовтні вона буде у нас. Ми відповідний лист уже написали, щоб вона у нас була на звіті", - уточнив голова банківського комітету.

Нагадаємо, у 2013 році компанія «Інвестиційний капітал Україна», якою тоді володіла і керувала Валерія Гонтарева, супроводжувала угоди купівлі цінних паперів для кіпрських компаній, що належать наближеним до Януковича чиновникам.  У 2014 році на рахунках цих фірм в українських банках Генпрокуратура заарештувала цінні папери Мінфіну вартістю близько $ 1,5 млрд. Кабмін подав до парламенту законопроект, який передбачає конфіскацію цих коштів до бюджету держави.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram