ГоловнаПолітика

У генпрокурора табу на допити Гонтаревої про гроші Януковича, - нардеп Луценко

Голова НБУ має таке саме значення для Президента, як і генпрокурор, вважає депутат.

У генпрокурора табу на допити Гонтаревої про гроші Януковича, - нардеп Луценко
Фото: Макс Требухов

Закон про спецконфіскацію, поданий урядом на розгляд Верховної Ради, не допоможе повернути в бюджет заморожені в "Ощадбанку" активи Януковича. Про це заявив народний депутат, член комітету ВР з питань запобігання та протидії корупції Ігор Луценко, пишуть "Українські новини".

Луценко заявив, що повернути ці кошти можна за допомогою розслідування Генпрокуратури, яка викриє весь злочинний ланцюжок виведення коштів з України в офшори і потім повернення їх під виглядом іноземних інвестицій.

"Скоро буде три роки, як утік Янукович. За цей час можна було все це розслідувати і домогтися судових рішень, які дозволяють у звичайному, а не спеціальному порядку, повернути ці кошти в бюджет. Те, що зараз починаються розмови, буцім спецконфіскація - це чи не єдиний шлях отримати все назад, означає провал слідства. А отже, через певний час ця спецконфіскація може обернутися тим, що ми ще будемо винні щось Януковичу", - зауважив Ігор Луценко.

На його думку, необхідно проаналізувати причини, через які слідчі, котрі ведуть справи проти колишнього президента, не займалися розслідуванням.

"Не ставиться питання про відповідальність тих слідчих, які займалися цим протягом усіх цих років. Які слідчі дії вони вчиняли? Вели вони роботу чи блокували слідство стосовно Януковича? Наш кримінально-процесуальний кодекс виписаний так, що можна вічно розслідувати. І механізми міжнародної співпраці не швидко працюють. Але ми бачимо: коли є потреба, то швидко все розслідується. Тут треба питання ставити Луценкові, чому все це не розслідують", - зазначив нардеп.

На думку Луценка, прокуратура не чіпає брокерів Януковича, зокрема компанію ICU, яка займалася здійсненням фінансових схем, свідомо. Нардеп стверджує, що діє "внутрішньополітична етика", оскільки ICU керувала голова Нацбанку Валерія Гонтарева, яку вважають близьким соратником президента Порошенка.

"Я так зрозумів, що Гонтарева має таке саме значення для Порошенка на сьогодні, як і Луценко. Відповідно, це табу. Вони показують, що у них - "Сім'я", а члени "Сім'ї" один одного не чіпають", - резюмував парламентарій.

Нагадаємо, Кабмін схвалив і вніс до парламенту законопроект, який передбачає повернення активів Януковича до держбюджету. Напередодні про необхідність внесення цього закону говорив президент Петро Порошенко. Міністр юстиції Павло Петренко впевнений, що Верховна Рада ухвалить цей закон уже наступного пленарного тижня. На його думку, Генпрокуратура повинна в будь-якому випадку довести до кінця розслідування справи за активами Януковича, назвавши не тільки імена організаторів, а й виконавців. Зокрема, міністр зазначив, що понести кримінальну відповідальність повинен фінансовий брокер, який допомагав оточенню Януковича здійснювати угоди з активами. Тим часом відомо, що покупку облігацій внутрішньої держпозики для кіпрських компаній колишнього голови Нацбанку Сергія Арбузова наприкінці 2013 року супроводжувала нинішній керівник НБУ Валерія Гонтарева і її компанія ICU.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram