ГоловнаПолітика

Дронократія

Сьогодні народний депутат Ігор Луценко запустив у залі ВР квадрокоптер для фіксації порушень регламенту Ради та засад українського парламентаризму. Дрон, за задумом Луценка, має знімати випадки кнопкодавства та наочно демонструвати виборцям просто-таки ганебну відвідуваність сесій ВР напередодні літніх канікул. Прихід технічного прогресу до зали засідань Верхової Ради можна лише вітати, проте в практичній користі від такого використання дрона є дуже великі сумніви — адже від факту фіксації прогулу ні депутати в залі не з'являться, ані сама Рада ефективніше та законніше не запрацює. Аби допомогти нашій вічно молодій державі впоратися зі своїм законодавчим забезпеченням, потрібна значно радикальніша технічна революція.

Фото: Анастасія Сироткіна

Пропонуємо до уваги низку приладів та програм, розробка яких може підвищити якість роботи законодавчого органу в рази навіть у липні:

Дрон-кнопкодав індивідуальний

Найголовніший та наймасовіший прилад парламентаризму, просто необхідний будь-якому чесному та відповідальному народному депутатові. Звичайний легкий квадрокоптер з одним пальцем-маніпулятором для натискання кнопки, спеціальним зажимом для депутатської картки та факсиміле для письмової реєстрації депутата дозволить будь-якому нардепові повноцінно відвідувати засідання ВР, перебуваючи в цей час хоч на Балі, хоч у Монако. Індивідуальним дроном-кнопкодавом можна керувати за допомогою смартфона, планшета чи шолому віртуальної реальності.

Парадрон

Ексклюзивна комплектація звичайного індивідуального дрона-кнопкодава. Парадрон, окрім пальця, зажима та факсиміле, обладнаний ногою для ведення парламентських дискусій.

Дрон-кнопкодав фракційний

Фракційний дрон-кнопкодав відрізняється від індивідуального великою кількістю пальців-маніпуляторів, здатних натискати кнопки для голосування, та неабияким рівнем штучного авторитету (АА), який дозволяє приладові натискати кнопки незалежно від того, що з цього приводу думає власник депутатської картки у своїх Монако чи Балі. Фракційний дрон здатен працювати як за заздалегідь закладеною програмою, так і в ручному режимі керування.

Лоходрон

Дрон, обладнаний генератором депутатських запитів та терміналом для проведення миттєвих безготівкових розрахунків із замовником.

Триндодрон

Інтерактивний дрон-оратор із масивною фонотекою та вмонтованим динаміком, запрограмований курсувати маршрутом між депутатським місцем та парламентською трибуною.

Блок-дрон радикальний

Спеціальний бойовий дрон для парламентських спецоперацій. Створює за периметром ВР силове поле, що блокує будь-який зв'язок дронів із їх операторами, а відтак — і всю роботу Верховної Ради. Якщо провернути таку хитру атаку не вдається, може просто посидіти з вилами під трибуною ВР.

Барнодрон

Важкий вантажний дрон, здатний евакуювати народних депутатів та гостей Верховної Ради з-за парламентської трибуни. При виникненні небезпеки заспокоює потерпілого букетом квітів, ніжно хапає під пахви та забирає в невідомому напрямку.

“Депутат GOA”

Багатокористувацька відеогра з суттєво доповненою реальністю для платформ “Рада-3”, MacOS та Android. Мета гри — знайти у залі та кулуарах Верховної Ради депутатів, які насправді вже давно втекли відпочивати на Гоа, та змусити їх проголосувати.

Дрон Володимирович

Центральний Дрон, вмонтований у Президіум Верховної Ради. Єдиний живий нардеп серед дронів, якому так і не вдалося втекти з сесійної зали.

Юрко КосминаЮрко Космина, політичний оглядач LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram