ГоловнаПолітика

Установити факт фальсифікації виборів 2010 року заледве чи вдасться, - Магера

Заступник голови ЦВК засумнівався в тому, що ці бюлетені досі зберігаються.

Установити факт фальсифікації виборів 2010 року заледве чи вдасться, - Магера
Фото: Макс Требухов

Знайти докази фальсифікації виборів 2010 року сьогодні неможливо, оскільки виборчі бюлетені зберігаються тільки п'ять років. Про це повідомив заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера в інтерв'ю LB.ua.

«Для подібних висновків (що вибори були сфальсифіковані, - ред.) потрібно провести дуже серйозне розслідування. Ба більше, потрібно дослідити виборчі бюлетені 2010 року. А вони, очевидно, вже знищені. Залежно від рівня виборів, бюлетені зберігаються до п'яти років», - заявив Магера.

«Не відкрию вам великої таємниці, якщо скажу, що 99% порушень відбувається на рівні виборчої дільниці. Навіть окружна виборча комісія отримує бюлетені в упакованому вигляді. Тобто щоб змінити волевиявлення виборців, треба їх відкрити. А єдиний легальний спосіб це зробити - провести повторний підрахунок голосів. Знову ж таки, для цього окружній комісії потрібно приймати рішення, шукати підстави і т. д. Сьогодні ніяких прямих правових наслідків щодо виборів 2010 року не може бути. Ця сторінка історії країни вже перегорнута. У 2014 році ми обрали нового Президента і настали нові правові реалії», - сказав він.

Магера прихильник ідеї ввести виборчі сканери, щоби члени окружних виборчих комісій могли здійснювати підрахунок бюлетенів не вручну, а за допомогою машини, в присутності спостерігачів і журналістів.

Він також зазначив, що найчастіше вибори фальсифікують шляхом неправильного підрахунку голосів виборців на виборчих дільницях.

«Коли її члени на замовлення якогось штабу свідомо псують виборчі бюлетені. Найпоширеніший спосіб - поставити позначку навпроти ще одного кандидата, після чого бюлетень стає недійсним», - додав заступник голови ЦВК.

Докладніше про це читайте в повній версії інтерв'ю "Андрій Магера: «Кожен президент хотів мати якщо не вплив, то принаймні розуміння своєї позиції з боку ЦВК»"

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram