ГоловнаПолітика

Садовий попросив Порошенка вирішити проблему з вивезенням сміття зі Львова

"Стоїть питання безпеки понад 700-тисячного міста".

Садовий попросив Порошенка вирішити проблему з вивезенням сміття зі Львова
Фото: Сергей Нужненко

Мер Львова Андрій Садовий звернувся до президента Петра Порошенка і прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням оголосити місто Львів і села Малехів і Грибовичі зоною надзвичайної екологічної ситуації.

Про це повідомляють на сайті Львівської міськради.

Статус зони надзвичайної екологічної ситуації, як сказано у відповідному законі, передбачає особливий правовий режим (зокрема обмеження на масові акції) і виділення коштів на ліквідацію НП.

Як зазначає Садовий, необхідно вирішити ситуацію з полігоном у Великих Грибовичах і забезпечити вивезення сміття зі Львова.

"На сьогодні ми маємо дві головні проблеми. Перша - це ситуація на самому полігоні. Є загроза повторного обвалу і, відповідно, загроза для водойм з боку інфільтратів. На сьогодні ми зміцнили дамбу і тимчасово стабілізували ситуацію, але потенційна загроза для самого водоймища і навколишніх сіл зберігається. Друга проблема - це вивезення сміття зі Львова. Тимчасово ми вирішили проблему і вивозимо сміття в інші міста області. Але це, наголошую, тимчасове рішення. Є громади, які з розумінням ставляться до проблеми Львова, а є такі, де відразу включаються політичні впливи. Стоїть питання про безпеку понад 700-тисячного міста. Ми отримали цей полігон у спадок від СРСР. Ми маємо чіткі плани, як вирішити ситуацію в комплексі, але потребуємо допомоги з боку держави", - заявив він.

Він просить допомогти знайти місце для вивезення сміття зі Львова; прискорити узгодження в Кабміні проекту договору з Європейським інвестиційним банком про рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища та будівництво заводу глибокої переробки сміття; провести об'єктивне розслідування обставин пожежі.

"Є всі ознаки умисного підпалу полігону, який призвів до смерті людей і екологічної загрози", - додав мер Львова.

Нагадаємо, 29 травня в селі Великі Грибовичі за декілька кілометрів від Львова загорілося звалище. Пожежу вдалося ліквідувати, наступного дня стався зсув, і під завалами опинилися чотири людини - троє рятувальників і працівник комунального підприємства. Тіла трьох осіб знайшли, четвертого продовжують шукати.

Сільрада Великих Грибович після інциденту заборонила Львову вивозити сміття на звалище.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram