ГоловнаКультура

Інститут національної пам'яті зобов'язав Кличка знести пам'ятник Щорсу

Мер заявив, що монумент на бульварі Шевченка потрібно залишити

Інститут національної пам'яті зобов'язав Кличка знести пам'ятник Щорсу
памятник Щорсу
Фото: kp.ua

Інститут національної пам'яті, який контролює виконання закону про декомунізацію, заявив, що демонтаж пам'ятника Миколі Щорсу у Києві передбачено законом і не є предметом обговорення.

Таким чином інститут відреагував на позицію мера Києва Віталія Кличка, оприлюднену напередодні сайтом 44.ua. Кличко заявив, що пам'ятник Щорсу є пам'ятником монументального мистецтва національного значення і Експертна рада Департаменту містобудування та архітектури КМДА рекомендувала не зносити його як видатний твір монументального мистецтва.

Інститут національної пам'яті у своєму прес-релізі повідомляє, що така позиція йде врозріз із законом.

"Позиція київського міського голови, як і рішення консультативно-дорадчих органів КМДА, не можуть іти врозріз із законодавством України... Отже, питання не в тому, чи слід демонтувати пам'ятник Щорсу у Києві. Слід - бо цього вимагає закон. Питання лише в тому, куди саме перемістити демонтований пам'ятник з публічного простору. І тут, власне, слово за дорадчими органами КМДА, на авторитет яких посилається мер", - сказано в повідомленні.

Інститут нагадує, що Микола Щорс не тільки брав активну участь у бойових діях проти українських військ у 1918-1919 рр., а й обіймав посаду військового коменданта міста Києва (лютий 1918 р.) і несе відповідальність за військові злочини більшовиків проти цивільного населення української столиці. В кінцевому підсумку більшовицький комбриг Щорс загинув 30 серпня 1919 року в боях саме з військом, яке боролося за незалежність України, додали там.

Нагадаємо, Україна мусить позбутися радянських пам'ятників і назв згідно з законом про декомунізацію, ухваленим у квітні минулого року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram