ГоловнаПолітика

КМДА попросила націоналістів не зносити пам'ятник Щорсу

Влада запевняє, що самостійно демонтує монумент

КМДА попросила націоналістів не зносити пам'ятник Щорсу
Памятник Щорсу
Фото: kp.ua

Пам'ятник Миколі Щорсу у Києві знесуть, як тільки Мінкультури змінить його статус, заявили в Київміськадміністрації і попросили дочекатися цивілізованого демонтажу.

"Пам'ятник Миколі Щорсу безсумнівно буде демонтовано і перенесено в майбутній музей декомунізації після його створення Київрадою. Проте зараз цей пам'ятник захищено законом. Згідно з чинною постановою Кабміну №928 від 3 вересня 2009 року, монумент внесено до Реєстру об'єктів культурної спадщини національного значення. Як тільки Міністерство культури змінить статус пам'ятника - ми його демонтуємо", - запевнив перший заступник голови КМДА Геннадій Пліс.

У КМДА сподіваються, що всі формальності буде виконано, і до Дня незалежності пам'ятник перемістять з бульвару Тараса Шевченка.

Пліс закликав громадськість утриматися від вандального способу знесення монумента.

Напередодні "Добровольчий рух ОУН" анонсував демонтаж пам'ятника Щорсу на 19:00 30 червня.

Нагадаємо, в березні мер Києва Віталій Кличко заявив, що пам'ятник Щорсу є пам'ятником монументального мистецтва національного значення і Експертна рада Департаменту містобудування та архітектури КМДА рекомендувала не зносити його як видатний твір монументального мистецтва.

Після цього Інститут національної пам'яті, який контролює виконання закону про декомунізацію, заявив, що демонтаж пам'ятника Щорсу передбачений законом і не є предметом обговорення.

Інститут нагадує, що Микола Щорс не тільки брав активну участь у бойових діях проти українських військ у 1918-1919 рр., а й обіймав посаду військового коменданта міста Києва (лютий 1918 р.) і несе відповідальність за військові злочини більшовиків проти цивільного населення української столиці. У кінцевому підсумку більшовицький комбриг Щорс загинув 30 серпня 1919 року в боях саме з військом, яке боролося за незалежність України, додали там.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram