ГоловнаКультура

Мінкульт обговорить з громадськістю долю пам'ятника Щорсу

Міністерство відмовилося відразу позбавляти монумент статусу, що охороняє

Мінкульт обговорить з громадськістю долю пам'ятника Щорсу
Фото: Макс Требухов

Міністерство культури збирається провести громадське обговорення про те, що робити з пам'ятником Щорсу в Києві.

Як повідомляється на сайті Мінкульту, пам'ятник Щорсу у 2009 році рішенням уряду було включено до Державного реєстру нерухомих пам'яток України як пам'ятку монументального мистецтва національного значення.

Виключити його з цього реєстру має також Кабмін за поданням Мінкультури і управління охорони культурної спадщини Київміськадміністрації.

"Але передувати цьому має всебічне обговорення та вивчення ситуації", - сказано в повідомленні.

Мінкультури, беручи до уваги "неоднозначність застосування закону" про декомунізацію до пам'ятників, які мають художню цінність, хоче створити робочу групу за участю представників міністерства, місцевих органів охорони культурної спадщини, Українського інституту національної пам'яті, музейної спільноти, представників громадськості, яка б розглядала питання про доцільність позбавлення статусу найбільш резонансних об'єктів культурної спадщини, а також їхню подальшу долю.

Нагадаємо, пам'ятник Щорсу - останній з пам'ятників у Києві, що підлягає знесенню за законом про декомунізацію. У передбачений законом термін його не демонтували. КМДА заявила, що пам'ятник Щорсу знести не можна, поки Мінкультури не змінить статус пам'ятника.

"Добровольчий рух ОУН" анонсував самовільний демонтаж пам'ятника на 30 червня, але в підсумку домовився з київською владою, що монумент буде знесено до 24 серпня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram