ГоловнаКультура

Українські документальні фільми покажуть у п'ятьох країнах Європи

Кінофестиваль DocudaysUA організував програму "See Ukraine: DocudaysUA on tour"

Українські документальні фільми покажуть у п'ятьох країнах Європи
Фото: www.facebook.com/DocudaysUA

21 січня в Парижі розпочався міжнародний тур фестивалю документальних фільмів про права людини DocudaysUA.

Про це повідомляють представники кінофестивалю.

Покази в паризькому кінотеатрі La Filmothèque du Quartier Latin будуть першими в серії міжнародних показів української документалістики. Усього організатори протягом шести місяців планують показати українське кіно в п'ятьох країнах Європи - окрім Франції, це буде Німеччина, Іспанія, Італія і Греція.

Окрім кінопоказів, куратори туру планують організовувати лекції та дискусії за участю громадських активістів і правозахисників, які допоможуть глядачам краще зрозуміти події, показані у фільмах.

Французька програма триватиме майже місяць. Туди увійшли шість українських фільмів, які за часом створення представляють майже сто років українського кіно.

Зокрема французькі глядачі побачать "Живу ватру" Остапа Костюка, "Час життя об'єкта в кадрі" Олександра Балагури, альманах "Євромайдан. Чорновий монтаж", два фільми Сергія Буковського - "Завтра свято" (1987) і "Україна: точка відліку" (2011), а також фільм Дзиґи Вертова "Одинадцятий" (1928). Останній фільм покажуть в живому супроводі музикантів - піаністки Софії Турт і композитора Антона Байбакова, який написав для "Одинадцятого" саундтрек.

Окрім того, в Парижі проходить виставка фотографій Олександра Гляделова "Чуєш, брате?". Роботи, представлені на експозиції, розповідають про Майдан і про війну Росії проти України.

Організатори зазначають, що важливою складовою фестивалів "See Ukraine" стане дискусійна частина. У Франції пройдуть дві дискусії: "Куди йде Україна після Євромайдану" (учасники - філософ Володимир Єрмоленко, правозахисниця Саша Кулаєва, фотограф Олександр Глядєлов і продюсер Юлія Сердюкова) і "В'язні Кремля" (учасники - продюсер фільму про справу Олега Сенцова "Процес" Марія Гаврилова, співкоординатор кампанії #LetMyPeopleGo Марія Томак і правозахисниця Стефанія Кулаєва).

PR-менеджер проекту "See Ukraine" Ольга Бірзул зазначила, що для кожної країни формуватимуть окрему програму. Фестиваль документального кіно про права людини DocudaysUA пройде наприкінці березня. LB.ua виступить інформаційним партнером заходу й інформуватиме читачів про програму та гостей одного з найбільших кінофестивалів України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram