ГоловнаПолітика

Новинського викликають на допит

Погоджувальна рада ВРУ обернулася скандалом.

Новинського викликають на допит
Фото: Александр Ратушняк

Міністерство внутрішніх справ викликає на допит народного депутата Вадима Новинського.

Про це начальник відділу Головного слідчого управління МВС України Василь Сміх заявив на засіданні погоджувальної ради парламенту.

"Відповідно до закону України про статус народного депутата України та порядку виклику депутатів для проведення слідчих дій дозвольте вручити повістки на виклик для проведення слідчих дій за участю народного депутата України Новицького Вадима Владиславовича", - заявив слідчий, маючи на увазі Вадима Новинського.

Після цього спікер Вадим Гройсман заявив, що такого депутата тут немає і зажадав покинути приміщення погоджувальної ради.

Заява слідчого спровокувала бурхливу реакцію серед учасників засідання, велика кількість депутатів вийшла в коридор.

Нагадаємо, що в суботу затримали лідера партії УКРОП Геннадія Корбана. До вечора неділі лідер держави Петро Порошенко виступив з оцінкою цієї події, заявивши, що це не останнє затримання.

Новинський - один із найбагатших людей України, йому належить "Смарт-холдинг", що об'єднує цілу низку підприємств. Серед активів Новинського є велика частка в "Метінвесті" й агрохолдингу HarvEast, нафтогазова компанія Regal Petroleum, Херсонський суднобудівний завод, Чорноморський суднобудівний завод.

Екс-президент Віктор Янукович надав Вадиму Новинському громадянство України в травні 2012 року, напередодні дня народження російського бізнесмена. Указ було видано з формулюванням "за видатні заслуги перед Україною".

На початку цього року в "Смарт-холдингу" Новинського пройшов обшук у рамках кримінального провадження, відкритого за ознаками фіктивного підприємництва, протидії законній господарській діяльності і ще кількох складів злочинів.

Кримінальне провадження відкрито за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205-1 (Підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб-підприємців), ч. 3 ст. 206 (Протидія законній господарській діяльності), ч. 2 ст. 206-2 (Протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації), ч. 1 ст. 356 (Самоправство), ч. 1 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів і бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України.

Сам Новинський говорив, що справа політично мотивована, оскільки він є одним зі спонсорів Опозиційного блоку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram