ГоловнаЕкономікаФінанси

РФ відмовилася від останньої можливості переговорів про борг України

Мінфін РФ так і не погодився на реструктуризацію.

РФ відмовилася від останньої можливості переговорів про борг України
Антон Силуанов
Фото: ru.g20russia.ru

Росія не бере участі в зустрічах приватних кредиторів України, одну з яких призначено на 29 жовтня, як і раніше, очікуючи повного погашення боргу в розмірі 3 млрд доларів в грудні, заявив міністр фінансів РФ Антон Силуанов журналістам у Москві в середу, 28 жовтня.

"Борг України перед РФ, який підлягає погашенню в грудні цього року, не може прирівнюватися до боргів перед приватними кредиторами, борг має інший статус, є офіційним, тому ми не беремо участі в зустрічах приватних кредиторів України", - переказує слова Силуанова DW.

Міністр наголосив, що українську владу неодноразово проінформували про те, що РФ очікує погашення заборгованості в повному обсязі і вчасно, і "якщо в грудні борг не буде погашено, будуть зроблені відповідні юридичні дії для захисту інтересів Російської Федерації як кредитора".

Раніше Україна ультимативно зажадала від Росії щонайпізніше 29 жовтня прийняти умови реструктуризації українського боргу, схвалені приватними кредиторами, пригрозивши в іншому разі припинити обслуговувати російський кредит і звернутися до суду.

Наприкінці 2013 року тодішній президент Віктор Янукович відмовився від підписання Угоди про асоціацію з ЄС в обмін на отримання від Росії 15 млрд доларів фінансової допомоги. У зв'язку з початком Євромайдану Україна отримала тільки 3 млрд доларів.

Термін їхнього погашення настає в грудні 2015 року, і Україна зараз вимагає від Росії списати 20% боргу, а решту суми відстрочити на чотири роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram