ГоловнаСвіт

Російські сенатори дозволили Путіну використовувати війська за кордоном (оновлено)

Куди саме відправлять військових - в Україну чи Сирію - наразі не відомо

Російські сенатори дозволили Путіну використовувати війська за кордоном (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін звернувся до Ради Федерації по дозвіл використовувати збройні сили за кордоном.

Про це на початку сьогоднішнього засідання заявила спікер верхньої палати парламенту РФ Валентина Матвієнко, пише РИА Новости.

Розгляд цього питання відбудеться в закритому для преси режимі. Матвієнко не уточнила, в якому саме регіоні можуть використати ЗС РФ.

Востаннє у березні 2014 року Рада Федерації одностайно дала згоду на звернення президента про використання збройних сил РФ на території України. У червні того самого року цей дозвіл було відкликано, що не завадило Росії ввести війська в серпні, коли "ДНР" і "ЛНР" були близькі до розгрому.

За даними італійської газети Corriere della Serra, Росія із серпня минулого року чотири рази вводила свої війська на Донбас.

Уперше це відбулося в серпні 2014 року, коли російська армія "визволяла Іловайськ". Удруге - в жовтні 2014 року, але тоді військові не вступили в бій. Війська перекинули "для профілактики", щоб не дати Україні зірвати вибори в "ДНР" і "ЛНР". Утретє за командою Кремля війська перейшли кордон у січні 2015 року, просто під час мирних переговорів у Мінську. Російські солдати тоді воювали за Дебальцеве. Учетверте Росія ввела війська в серпні, щоб утримати Україну від наступу. За даними джерела газети, тоді Київ накопичив 90 тис. військових і був готовий атакувати.

Влітку 2015 року прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що президент Росії знову може скористатися правом попросити Раду Федерації дозволити йому застосування сили за кордоном у зв'язку з дозволом Верховної Ради на присутність в Україні сил НАТО.

Разом із тим може йтися і про Сирію, де Росія допомагає режиму Башара Асада.

РИА зазначає, що одним з представників Путіна під час розгляду звернення є заступник міністра закордонних справ Михайло Богданов.

Богданов курирує питання відносин Росії з країнами Близького Сходу і Африки, Організацією ісламського співробітництва й іншими міжнародними мусульманськими організаціями, взаємодію з російськими мусульманськими організаціями, а також проблематику близькосхідного врегулювання.

З жовтня 2014 року він спеціальний представник президента РФ з Близького Сходу і країн Африки.

Оновлення. О 10:46 російські сенатори одностайно проголосували за використання російських військ за кордоном.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram