ГоловнаСвіт

Прем'єр Вірменії оголосив підвищення тарифів вимушеним

"Електромайдану" дали зрозуміти, що їхньої вимоги не виконають

Прем'єр Вірменії оголосив підвищення тарифів вимушеним
Овик Абрамян
Фото: a1plus.am

Прем'єр Вірменії Овік Абрамян оголосив, що підвищення тарифів на електроенергію, яке спровокувало масові протести в Єревані та інших містах країни, було вимушеним і обґрунтованим кроком.

"У нашому суспільстві вважають, що причиною подорожчання електроенергії є зловживання, або, кажучи простою мовою, грабіж. Але можу з усією відповідальністю заявити, що, незалежно від того, які зловживання були зафіксовані в компанії (Електричні мережі Вірменії), жоден драм із них не враховувався під час розрахунку нового тарифу. У суспільстві є також побоювання, що підвищення тарифів пов'язане з витратами компанії на розкіш, проте під час розрахунку тарифу регулятор не враховував цих витрати", - цитує політика агентство "АРКА".

За його словами, підвищення пов'язане з маловодним роком (через що гідроелектростанції не змогли виробити достатньої кількості електроенергії, і ЕСА змушена закуповувати дорожчу електроенергію), зупинкою на 88-денний простій Вірменської АЕС і, головне, 20% девальвації національної валюти за останні три роки.

Він додав, що якби не підвищення тарифи, "віялові відключення, які, здавалося, вже в минулому, знову стали б реальністю".

Разом з тим Абрамян повідомив, що уряд Вірменії у зв'язку з підвищенням тарифів планує підвищити витрати на субсидію.

Нагадаємо, 17 червня Комісія з регулювання громадських послуг Вірменії вирішила підвищити тариф на електроенергію з 1 серпня на 16,7%. Це спровокувало масові протести, які 23 червня силовики спробували розігнати за допомогою водометів. Масштабна акція з вимогою знизити тарифи відновилася того самого дня ввечері, мітинги мають виключно мирний характер. Зараз проспект Баграмяна - центр протестів - залишається заблокованим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram