ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Роскомнагляд заблокував "архів Інтернету" і книгу Литвиненка

Росіян далі захищають від контенту в Мережі

Роскомнагляд заблокував "архів Інтернету" і книгу Литвиненка
Фото: ridus.ru

Роскомнагляд заблокував доступ до сервісу історичних копій інтернет-сайтів Wayback Machine http://archive.org/web/. Приводом до блокування за рішенням Генпрокуратури РФ стала інтернет-сторінка під назвою "Одиничний джихад", в якій угледіли ознаки екстремізму.

За даними Роскомнагляду, обмежено доступ тільки до сторінки з названим текстом на сервісі Wayback Machine. Тим не менше, частина провайдерів заблокувала також весь портал, який протягом 18 років зберігає копії веб-сторінок, створюючи своєрідний "архів Інтернету", що нараховує 485 млрд сайтів, а також сайт некомерційної медіатеки Archive.org.

Крім того, Роскомнагляд заблокував доступ до книги "ФСБ підриває Росію", написаної істориком, який проживає в США, Юрієм Фельштинським у співавторстві з колишнім офіцером ФСБ Олександром Литвиненком. Як повідомляється у блозі Фельштинського, книгу виклали на його персональному сайті. Роскомнагляд направив повідомлення про те, що персональний сайт Фельштинського, де викладена книга, внесено до єдиного реєстру доменних імен, що дозволяє ідентифікувати інтернет-сторінки, які містять інформацію, поширення якої в РФ заборонено.

"ФСБ підриває Росію" - книга Олександра Литвиненка та Юрія Фельштинського, присвячена конспірологічній версії про причини і організаторів серії терористичних актів - вибухів житлових будинків у Росії восени 1999 року, в тому числі ролі ФСБ в інциденті у Рязані 22 вересня 1999 року.

Олександр Литвиненко помер у Лондоні в листопаді 2006 року в лікарні, куди його доправили з отруєнням радіоактивним полонієм. Британські слідчі вважають головними підозрюваними в його загибелі депутата Держдуми від ЛДПР Андрія Лугового і підприємця Дмитра Ковтуна - обидва в минулому були співробітниками російських спецслужб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram