ГоловнаКультура

Номінанта на "Оскар" від України обиратимуть із трьох фільмів

Українського учасника лонг-ліста в номінації "Кращий іноземний фільм" оголосять 9 вересня

Номінанта на "Оскар" від України обиратимуть із трьох фільмів

Український Оскарівський комітет вибере номінанта від України на премію "Оскар" із трьох фільмів.

Про це повідомляє прес-служба Асоціації продюсерів України.

У лонг-ліст номінації "Кращий фільм іноземною мовою" може потрапити "Плем'я" Мирослава Слабошпицького, "Поводир" Олеся Саніна або "Трубач" Анатолія Матешка.

Щоби стати номінантом на "Оскар" в лонг-листі, фільм має тривати щонайменше 40 хвилин і вийти в український прокат в період з 1 жовтня 2013 по 30 вересня 2014 року. 51% знімальної групи при цьому мають бути громадянами або резидентами України.

"Трубач" показували в українських кінотеатрах у березні цього року, "Плем'я" виходить у прокат 11 вересня, а "Поводир", чий широкий прокат призначено лише на листопад, вийде в обмеженому прокаті в кінотеатрах міста Рівне, щоб відповідати вимогам Оскарівського комітету.

Світова прем'єра "Племені" Мирослава Слабошпицького відбулася на Каннському кінофестивалі в конкурсній програмі "Тиждень критики", прем'єра "поводиря" Олеся Саніна відбулася на Одеському кінофестивалі, де фільм брав участь у міжнародній та національній конкурсних програмах.

Рішення про висунення номінанта оголосять 9 вересня, доти Оскарівський комітет переглядатиме три фільми-претенденти.

Нагадаємо, що відбір номінанта від України не означає автоматичне номінування на "Оскар" - фільми від країн-претенденток формують так званий довгий список претендентів на звання "Кращого фільму іноземною мовою". Потім з нього сформують шорт-ліст, до якого і потраплять остаточні номінанти на престижну премію Американської кіноакадемії.

В Український Оскарівський комітет входять актриса Ада Роговцева, кінорежисер Олег Фіалко (голова Комітету), лауреат 2 технічних премій "Оскар" Анатолій Кокуш, голова Національної Спілки кінематографістів Сергій Тримбач, кінокритик, ведучий телепрограми "Аргумент-кіно" Володимир Войтенко, письменник і сценарист Андрій Курков, продюсер і сценарист Ігор Савиченко та інші.

87 церемонія вручення премії "Оскар" відбудеться 22 лютого 2015 року в Лос-Анджелесі. Номінантів оголосять 15 січня 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram