ГоловнаЕкономікаБізнес

Ручним адміністративним втручанням виробництво електроенергії перерозподіляється на користь ТЕЦ і ТЕС, - Герус

"Цей перерозподіл відбувається не через конкурентну боротьбу, а на користь того, хто домігся політичного або адміністративного рішення".

Ручним адміністративним втручанням виробництво електроенергії перерозподіляється на користь ТЕЦ і ТЕС, - Герус
Фото: facebook.com/andriy.gerus

Після того, як Міністерство енергетики в квітні переглянуло прогнозний енергобаланс на 2020 рік, вироблення дешевої електроенергії НАЕК Енергоатом знизилася на 19%. У той же час дороге вироблення вугільних електростанцій зросла на 19%. Таким чином, ручним адміністративним втручанням виробництво електроенергії перерозподіляється на користь ТЕЦ і ТЕС. Про це заявив глава комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

«Україна має атомні енергоблоки, які можуть видавати електроенергію за найнижчим тарифом. Але якщо раніше частка Енергоатому в енергобалансі становила 57%, то після перегляду прогнозного енергобалансу в квітні вона знизилася до 47%. При цьому вугільні електростанції раніше мали 30% в балансі, а зараз їх частка зросла до 38%. Цей перерозподіл відбувається не через конкурентну боротьбу, а на користь того, хто домігся політичного або адміністративного рішення. В результаті виручка Енергоатому зменшилася на 1 млрд. грн.» - повідомив Андрій Герус.

Також народний депутат зазначив, що фактичне споживання електроенергії в Україні на 8-9% перевищує показники, закладені Міністерством енергетики в квітні.

«Якщо проаналізувати, хто виробляє електроенергію понад прогнозного балансу, то побачимо, що у виграші знову ТЕС і ТЕЦ. 63% понад прогнозного балансу виробляють саме вони. Атомними електростанціями виробляється тільки 2,8% додаткової електроенергії», - заявив Герус.

Раніше Андрій Герус заявляв про інформаційний тиск, який з вересня 2019 року чинять на нього олігархічні групи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram