ГоловнаЕкономікаДержава

Європейський фондовий ринок пережив найгірший день в історії

Індекс Stoxx 600 впав на рекордні 12%.

Європейський фондовий ринок пережив найгірший день в історії
Фото: EPA/UPG

У четвер європейські фондові ринки пережили найгірший день в історії на тлі пандемії коронавірусної хвороби COVID- 19.

Як зазначає CNN, зведений індекс Stoxx 600 впав на рекордні 12%, німецький DAX і французький CAC 40 впали більш ніж на 12%. Британський індекс FTSE 100 обвалився на 11% - це найсильніше падіння з 1987 року. Італійський індекс FTSE MIB втратив ще більше - понад 16%.

Падіння американських індексів Dow Jones, S&P 500 і NASDAQ досягло 8%.

Раніше акції в Азії теж пережили значні падіння. Наприклад, японський індекс Nikkei 225 закрився з падінням на 4,4%.

"Ми можемо назвати це крахом на ринку - особливо, враховуючи швидкість і різкість, а також зменшення розмірів. Питання в тому, чи призведе це до рецесії", - цитує BBC старшого стратега в Pictet Asset Management Супрію Менон

Інвестори чекають, до яких заходів вдадуться США.

У середу американський президент Дональд Трамп оголосив про 30-денну заборону на в'їзд з 26 країн Європи. Він також заявив, що уряд продовжить терміни сплати податків для постраждалих, збільшить кредити для малого бізнесу і надасть фінансову допомогу працівникам, які хворіють, перебувають на карантині або доглядають за тими, хто захворів.

Однак Майкл Гьюсон, головний аналітик CMC Market, заявив, що фінансові ринки погано відреагували на звернення президента США, оскільки нові заходи не "здаються занадто далекосяжними".

Водночас Європейський центробанк оголосив, що запустить нову програму дешевих кредитів для банків, спрямовану на заохочення їх кредитувати малий бізнес.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram