ГоловнаЕкономікаФінанси

Глава МВФ заявила про ризик настання Великої депресії у світовій економіці

Кризу може спричинити нерівність між різними групами населення країн.

Глава МВФ заявила про ризик настання Великої депресії у світовій економіці
Кристалина Георгиева
Фото: EPA/UPG

Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва заявила, що світова економіка ризикує повернутися в епоху Великої депресії. Про це вона сказала, виступаючи в Інституті міжнародної економіки Петерсона у Вашингтоні, передає The Guardian.

За її словами, світова економіка може повернутися в епоху Великої депресії, спричиненої нерівністю між різними групами населення країн і нестабільністю фінансового сектору.

Глава Фонду пояснила, що, незважаючи на те, що розрив у нерівності між країнами за останні 20 років істотно скорочувався, всередині країн розбіжності, навпаки, збільшувались. Зокрема, надмірна нерівність в доходах населення всередині країн може перешкодити зростанню і призвести до "політичних потрясінь" і зміцнення популізму.

Як приклад вона навела Великобританію, в якій 10% найбагатших громадян володіють таким самим загальним багатством, як і 50% найменш заможних.

На думку глави МВФ, протягом наступного десятиліття такі проблеми, як зміна клімату і посилення торгового протекціонізму, можуть привести до соціального неспокою і нестабільності на фінансових ринках.

Крім того, як вважає глава Фонду, владі не можна ігнорувати фінансового сектору, який може здійснити глибокий і тривалий позитивний вплив на нерівність. Зокрема, велика нерівність може ставати причиною "політичного тиску на короткострокові прості рішення".

Зазначається, що під терміном "Велика депресія" мається на увазі світова економічна криза в період з 1929 по 1933 рік. Великій депресії передував крах на біржах США в 1929 році.

Нагадаємо, раніше МВФ знизив прогноз зростання світової економіки до мінімуму після кризи 2009 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram