ГоловнаЕкономікаДержава

Тюремники вирішили закупити риби на мільярд вдвічі дорожче від ринкових цін

Учасники ринку вважають, що планується постачання тільки дешевих видів риби, а більш дорогі види додані в асортимент для пояснення завищеної ціни.

Тюремники вирішили закупити риби на мільярд вдвічі дорожче від ринкових цін
Фото: mygazeta.com

ДУ "Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби України" 30 серпня розглянула пропозиції на тендері щодо укладення рамкової угоди про постачання риби очікуваною вартістю 1,06 млрд грн.

Про це повідомляють Наші гроші з посиланням на дані в системі "Прозорро".

"На три роки хочуть замовити 10 339 т замороженої обезголовленої риби за очікуваною ціною 102 грн/кг. Це повинні бути хек, сайда, минтай, сардинела, аргентина або морський окунь", - йдеться в повідомленні.

За даними асоціації "Українські імпортери риби і морепродуктів", очікувана ціна може бути завищеною до двох разів.

Наприклад, на українському ринку оптова ціна сардинелли становить близько 43 грн за кг, хека і минтая - 55 грн за кг, аргентини - 50-56 грн, сайди - 57 грн, а морського окуня - 65 грн за кг. Це в півтора-два рази дешевше від очікуваної ціни на тендері тюремників.

За словами джерел видання, така різниця в цінах не може бути пояснена тільки вартістю доставки в установи замовника по всій Україні.

Також учасники ринку мають підстави вважати, що планується постачання тільки дешевих видів риби, а більш дорогі види були додані в асортимент для пояснення завищеної ціни.

Як зазначається, на тендерах інших замовників заморожена обезголовлена риба теж коштує дешевше. Наприклад, у вересні НТУ "КПІ ім. І. Сікорського" замовив значно меншу партію хека до кінця року по 62 грн за кг. Це, принаймні, в півтора разу дешевше від очікуваної ціни тюремників.

За такою самою ціною у 62 грн за кг хек замовили ВП "Рівненська АЕС" та ВП "Хмельницька АЕС" ДП "НАЕК" Енергоатом". Минтай для "Хмельницької АЕС" коштує 59 грн за кг.

На вищевказаний тендер прийшло шість фірм: ТОВ "Фінінтертехнологія", ТОВ "Дніпро Рівер Груп", ТОВ "Еммі Он", ТОВ "БМ-Консалтинг", ТОВ "Укральянспродукт" і ТОВ "Проект Інвест ХХІ". Однак замовник допустив до аукціону тільки перші п'ять, а "Проект Інвест ХХІ" відхилив через невідповідність кваліфікаційним критеріям та умовам тендеру.

Раніше повідомлялося, що "Укрзалізниця" після розголосу відмовилася купувати подарункові набори по 2 тис. грн: у набір входив кришталевий стакан, підстаканник з логотипом підприємства, чайна ложка і фірмова упаковка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram