ГоловнаЕкономікаФінанси

Банківські платежі в Україні стануть можливими в цілодобовому режимі

Система електронних платежів працюватиме у форматі 24/7.

Банківські платежі в Україні стануть можливими в цілодобовому режимі
Фото: НБУ

Національний банк вирішив перевести Систему електронних платежів у цілодобовий режим. Зараз СЕП забезпечує прийом міжбанківських платежів з 8:30 до 19:00 у робочі дні і не функціонує у святкові і вихідні.

Як сказано на сайті НБУ, правління регулятора затвердило концепцію СЕП 24/7, яку планують впроваджувати у два етапи.

На першому етапі відбудеться перехід на розширений регламент роботи СЕП. Він передбачатиме доступність системи для проведення міжбанківських платежів 23 години на добу 7 днів на тиждень (23/7) з урахуванням технологічної перерви на годину під час переходу на новий день. Такий режим роботи СЕП запропоновано ввести у II кварталі 2020 року.

Зараз Національний банк працює над його реалізацією. Незабаром мають відбутися зустрічі з банківською спільнотою для обговорення основних принципів роботи СЕП у режимі 23/7.

На другому етапі заплановано реалізувати в СЕП "безшовний" режим роботи 24/7. Перехід від поточного до наступного банківського дня буде здійснюватися миттєво, без призупинення прийому платежів у СЕП під час переходу на новий день. Такий режим роботи заплановано реалізувати в рамках робіт зі створення наступного покоління СЕП-4.

"Можливість здійснення платежів на цілодобових щоденних засадах сприятиме розширенню доступу клієнтів до фінансових послуг, зростанню частки безготівкових розрахунків, а також дасть можливість банкам і їх клієнтам забезпечити проведення чутливих до часу платежів", - йдеться в заяві Нацбанку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram