ГоловнаЕкономікаБізнес

Закупівля вугілля згідно з "Роттердам+" зараз є найдешевшим варіантом, - ексголова НКРЕКП

Закупівля вугілля згідно з "Роттердам+" зараз є найдешевшим варіантом, - ексголова НКРЕКП
Фото: Realist.online

Купувати вугілля за формулою "Роттердам+" зараз найдешевше.

Про це написав ексголова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, Дмитро Вовк у фейсбуці.

"В Офісі президента відбулася резонансна нарада щодо ситуації в енергетиці. З'ясувалося, що маємо такі ціни:

  •     4000 грн/тонну - це собівартість вугілля на державних шахтах. Фактичний продаж відбувається за цією ціною, всі ми, громадяни України, через бюджет доплачуємо дотації 1500 грн/тонну до ціни реалізації 2500 грн/тонну;
  •     1800-1900 грн/тонну - це поточні ціни вугілля, доставленого з ПАР, Колумбії чи США. Зазначені ціни мають тенденцію до сезонного зростання восени-взимку і будуть залежати від курсу валют;
  •     1740 грн/тонну - це "Роттердам+", тобто індекс API2 з урахуванням логістики, усереднений за 12 місяців, є найдешевшим", - написав Дмитро Вовк.

На думку ексголови НКРЕКП, в нинішній ситуації найбільш економічно обґрунтовано буде застосовувати формулу "Роттердам+" для закупівлі вугілля. "Тож цілком логічно як ціновим орієнтиром користуватися розкрученим "Роттердам+" як найбільш прозорим, ліквідним і релевантним", - підсумував Вовк.

Нагадаємо, раніше колишній міністр палива та енергетики Іван Плачков заявив, що формула "Роттердам+" дає зараз найнижчу ціну вугілля.

24 березня 2017 НАБУ відкрило кримінальне провадження, в рамках якого розслідує дії членів НКРЕКП, які затвердили формулу "Роттердам+". 8 серпня 2019 детективи НАБУ повідомили про підозру шістьом особам у так званій справі "Роттердам+", серед яких ексголова НКРЕКП Дмитро Вовк.

20 серпня Солом'янський районний суд Києва відмовився задовольнити клопотання прокурора про заочний арешт Дмитра Вовка.

Методика визначення оптової ринкової ціни на електроенергію, згідно з якою ціна вугілля визначалася за формулою "ціна вугілля в портах Амстердам - Роттердам - Антверпен плюс вартість його доставки в Україну" (відома як "Роттердам+") була затверджена НКРЕКП в березні 2016 року. Формульний підхід був введений в умовах втрати Україною контролю над частиною Донецького вугільного басейну через агресію Росії.

Розрахунок вартості вугілля за формулою "Роттердам+" введено на виконання угоди України про членство в Європейському енергоспівтоваристві. Економічну обґрунтованість застосування в Україні формули "Роттердам+" підтвердила Європейська асоціація вугілля та лігніту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram