ГоловнаЕкономікаБізнес

Відсутність рішення Кабміну про зниження ціни газу для Луганської ТЕС поставить під загрозу енергозабезпечення області, - Сурай

Станція може зупинитися.

Відсутність рішення Кабміну про зниження ціни газу для Луганської ТЕС поставить під загрозу енергозабезпечення області, - Сурай
Фото: loga.gov.ua

Кабмін спочатку прийняв рішення про зниження ціни газу для Луганської ТЕС, що дозволило б області забезпечити стабільне енергозабезпечення. Але через день з'явилася інформація, що Кабмін ініціював скасування спеціальної ціни на газ, а значить, область знову під загрозою відключення електроенергії.

Про це повідомив директор департаменту ЖКГ Луганської обладміністрації Віталій Сурай, пишуть "Українські новини".

"У нас сьогодні є ризик зупинки Луганської ТЕС. Те, що зниження ціни на газ для станції може не бути - це рішення нам зовсім не зрозуміле. Якщо зниження ціни для станції не буде, то у нас в області є проблема стабільності енергопостачань, загроза енергетичної безпеки", - зазначив Віталій Сурай.

За його словами, щоб стабілізувати ситуацію в області, необхідно терміново будувати лінію електропередач в Луганській області. Зокрема, мова про будівництво підстанції Кремінна.

"Дійсно потрібно. З 2017 року область отримує харчування по одній лінії - від міста Щастя. Лінію нову потрібно проводити. Є прийнята і затверджена урядом інвестпрограма "Укренерго" на будівництво Кремінної підстанції. Було багато питань з затвердженням всієї документації, з виділенням земельних ділянок. Підстанція будується, обладнання закуплено ... За оптимістичними прогнозами "Укренерго", станцію добудують в травні 2020 року. А до цього ми залишаємося на одній станції і одній лінії без зв'язку з енергомережами України", - зазначив Віталій Сурай.

Віталій Сурай підкреслив, що необхідно також вирішувати питання з будівництвом залізниці, що дозволить поставляти на Луганську ТЕС вугілля. "У нас потрібно близько 40 км побудувати, але немає навіть проекту. Губернатор поставив вирішити це питання, але ми все розуміємо, що за місяць це питання ніяк не вирішиться", - повідомив Віталій Сурай.

Як раніше повідомлялося, Кабінет Міністрів України від 14 серпня ухвалив рішення про зниження вартості газу для Луганської ТЕС через надзвичайну ситуацію. Але наступного дня Кабмін ініціював інше рішення - про забезпечення Луганської ТЕС енергоносіями без застосування спеціальної регульованої ціни на газ.

Нагадаємо, з 29 липня Луганська ТЕС перейшла на використання газу через відсутність запасів вугілля внаслідок введеного Росією обмеження на постачання вугілля в Україну. У зв'язку з тим, що собівартість виробництва на газ не покривається поточними цінами на електроенергію, влада Луганщини звернулася до Кабміну встановити спеціальну ціну на газ для Луганської ТЕС до відновлення постачання вугілля.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram