ГоловнаЕкономікаДержава

Держава підготувала чотири моделі ринку землі

Фото: Макс Требухов

Робоча група при аграрному комітеті Верховної Ради підготувала чотири варіанти введення ринку землі в Україні.

Про це йдеться на сайті Офісу реформ Кабінету Міністрів України.

Ці моделі передбачають:

  • регульований ринок і поетапне відкриття ринку земель для громадян і юридичних осіб;
  • контрольований ринок і одночасне відкриття ринку земель для громадян і юридичних осіб;
  • контрольований ринок і поетапне одночасне відкриття ринку земель;
  • ліберальний ринок і одночасне відкриття ринку земель для громадян і юридичних осіб.

У двох варіантах пропонується поетапне відкриття ринку землі для фізичних і юридичних осіб, а в двох - одночасне. Відрізняється кількість гектарів, які можна буде придбати і етапи їх покупки.

Купити землю, згідно з пропонованими варіантами, зможуть тільки громадяни України.

У двох "етапних" варіантах пропонується дати можливість фізичним особам в перші три роки купувати до 20 га землі. Для юридичних осіб етапність придбання великих площ землі різна. В одному варіанті юридичні особи в перші три роки зможуть придбати максимум 200 га землі, з четвертого року - максимум 500 га, а в подальшому - до 20 тисяч га. Інший варіант пропонує вже в перші три роки вирішити юридичним особам купувати до 500 га землі, а з четвертого року - до 20 тисяч га.

Переважне право на придбання земельних ділянок сільськогосподарського призначення пропонується надати членам сім'ї власника земельної ділянки, орендарям, власникам і користувачам суміжних земельних ділянок, а також фермерським господарствам, які перебувають (зареєстровані) в територіальних громадах, де розташовані земельні ділянки.

Крім того, покупець повинен обов'язково документально підтверджувати легальність коштів, за які він бажає придбати земельну ділянку.

Нагадаємо, що в Україні багато років діє мораторій на продаж землі, його вперше ввели в 2002 році терміном на п'ять років. Мораторій розглядали як тимчасовий захід, обумовлений тодішнім хаосом на ринку землі. З того часу мораторій багато разів продовжували, останній раз - до 1 січня 2020 року (рішення формально не набуло чинності). Продовження мораторію має технічний характер і не має сенсу, оскільки продаж землі все одно заборонений через відсутність закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Скасування мораторію вимагає Міжнародний валютний фонд і підтримують провідні українські економісти. Президент Петро Порошенко раніше говорив, що не бачить шансів зняти мораторій на продаж сільгоспземель, але 10 січня він виступив за проведення земельної реформи, яка б передбачала запуск ринку землі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram