ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз": травневе підвищення ціни на газ для населення залишається чинним

Вартість кубометра газу сягне майже 10 гривень.

"Нафтогаз": травневе підвищення ціни на газ для населення залишається чинним
Фото: Телеканал TV5

Керівник газового підрозділу "Нафтогазу" Андрій Фаворов заявив, що з 1 травня ціни на газ для населення зростуть до запланованого рівня близько 10 грн за кубометр, незважаючи на зниження ринкової ціни.

В інтерв'ю РБК-Україна Фаворов сказав, що знизити ціни на газ для населення уряд може тільки двома шляхами - надавши пряму вказівку "Нафтогазу" як акціонер або внісши зміни до постанови №867, яка передбачає державне регулювання цін на газ для населення (режим ПСО).

"Але постанова №293 [дозволяє продавати газ дешевше від ПСО] - це не перший і не другий шлях. За чинного режиму ПСО уряд прийняв ще одну постанову, і тепер вони суперечать одна одній", - сказав представник "Нафтогазу".

"Якщо ситуація залишиться незмінною, то вийде, що ціна зросте з травня для НАК "Нафтогаз", на який покладено спецзобов'язання, а в інших буде право працювати на ринку. Це створює дискримінаційні умови для державної компанії. Адже наші клієнти за відсутності в них боргів зможуть відмовитися від придбання газу в НАК і купувати паливо в будь-якого іншого виробника чи постачальника газу за ринковою ціною, нижчою за ціну ПСО. В результаті такі компанії почнуть просто забирати наших клієнтів або ж, продаючи за ціною ПСО, отримувати необґрунтовану неринкову маржу", - попередив він.

Нагадаємо, в жовтні 2018 року Кабінет Міністрів підвищив ціну на природний газ для населення на 23% - до 8 548,92 гривень/тис. кубометрів порівняно з попередньою ціною (6 958 гривень/тис. кубометрів).

З 1 травня 2019 року ціна газу зросте приблизно до 10 тисяч за 1 тис. кубометрів, з 1 січня 2020 року - до 12 тисяч грн.

Також Кабмін цією постановою №867 продовжив до 1 травня 2020 року покладання спеціальних зобов'язань на "Нафтогаз" і обласні газопостачальні компанії постачати населенню і підприємствам теплокомуненерго природний газ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram