ГоловнаЕкономікаДержава

НАБУ затримало сина нардепа Станіслава Березкіна Максима

10 особам повідомлено про підозру в заволодінні $20 млн Ощадбанку.

НАБУ затримало сина нардепа Станіслава Березкіна Максима
Максим Березкин
Фото: dsnews.ua

Детективи Національного антикорупційного бюро під процесуальним керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали 10 осіб і повідомили їм про підозру в заволодінні 20 млн доларів державного Ощадбанку.

Про це повідомляють на сайті НАБУ.

Серед підозрюваних - два нинішні і один колишній співробітник банку. Зокрема: колишній директор департаменту корпоративного бізнесу (зараз заступник голови правління АТ «Ощадбанк»), колишній начальник управління проектного фінансування (звільнився у 2015 році), колишня начальниця відділу управління проектного фінансування (зараз керівник зазначеного управління держбанку).

Решта підозрюваних - колишні бенефіціари групи компаній "Креатив", кілька службових і посадових осіб підприємств, що входять до складу цього холдингу, і оцінювач.

Дії всіх підозрюваних кваліфіковано за ч.5 ст.191, ч.2 ст.364, ч.1 ст.366, ч.3 ст.209 Кримінального кодексу.

За даними слідства, протягом 2013-2015 років посадові особи приватних підприємств, що входили до ПрАТ "Креатив", у змові з посадовими особами Ощадбанку підробили документи для отримання кредиту на 20 млн доларів нібито на купівлю насіння соняшнику. Після отримання грошей тодішні власники «Креативу» вивели їх за кордон на рахунки компаній, зареєстрованих у Белізі і Швейцарії. А потім цими ж грошима оплатили придбання корпоративних прав компанії, що володіли цінною нерухомістю.

У результаті корупційної схеми з банку фактично вивели 20 млн доларів (160 млн гривень в еквіваленті на момент скоєння злочину), що призвело до списання майнових прав і, як наслідок, до зменшення активів банку на суму 133 млн гривень.

Розслідування детективи НАБУ почали в травні 2016 року.

За даними Telegram-каналу The Newsroom, який ведуть журналісти Тетяна Ніколаєнко і Оксана Денисова, серед затриманих - син нардепа Станіслава Березкіна Максим і його брат, дочку нардепа розшукують.

Нагадаємо, у 2016 році Ощадбанк відсудив 25 млн гривень у Максима Березкіна - одного з колишніх топ-менеджерів і власників компанії "Креатив".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram