ГоловнаЕкономікаДержава

У Києві зірвали роботу українсько-російської комісії з рибальства

Серед російських чиновників були порушники кордону.

У Києві зірвали роботу українсько-російської комісії з рибальства
Фото: facebook.com/ljutikova

У середу, 24 жовтня, в Києві було зірвано засідання 30-ї сесії українсько-російської комісії з питань рибальства в Азовському морі.

Кілька народних депутатів, в тому числі Рефат Чубаров і Сергій Висоцький, приїхали на засідання з вимогою припинити переговори і видворити з України голову російської делегації Ігоря Рульова, що незаконно відвідував тимчасово окупований Росією Крим.

За інформацією Чубарова, інші представники російської делегації порушували українські закони, але доказів проти них наразі немає.

Після цього в роботі сесії було оголошено перерву.

Як пізніше виявилося, Держприкордонслужба не знала про відвідування російськими чиновниками Криму.

"У базі даних не про всіх громадян РФ є інформація про відвідування ними окупованого Криму. В цьому випадку, коли ці особи перетинали кордон, то у нас не було переконливих доказів, що вони відвідували окупований півострів. Ми проводили з ними так званий контроль другої лінії, на якій була співбесіда з ними, зокрема про відвідування ними окупованого півострова. На співбесіді вони, всі як один, повідомляли, що до Криму не їздили, і взагалі там ніколи не були", - сказав "Укрінформу" прес-секретар ДПСУ Олег Слободян.

Державне агентство рибного господарства заявило, що відмова від роботи комісії несе загрози втрати частини промислів для українських рибалок.

"Дійсно, робота комісії була заблокована. Сподіваюся, що це питання буде найближчим часом вирішене. Але якщо робота комісії не буде завершена в установленому порядку і не буде підписано відповідний протокол, складно спрогнозувати наслідки, враховуючи ситуацію на Азовському морі. Є серйозні побоювання, що українські рибалки втратять більшу частину Азовського моря для свого промислу", - сказав "Інтерфаксу-Україна" заступник голови агентства Андрій Кравченко.

Він уточнив, що в Азовському морі працює близько 90 риболовецьких підприємств. У минулому році українські рибалки в Азовському морі виловили і переробили понад 37 тис. тонн продукції. "У цих підприємств будуть великі ризики в роботі, враховуючи статус Азовського моря як внутрішнього моря двох держав. Є загроза втрати частини промислової акваторії моря, тому що не будуть узгоджені запаси, не будуть видані дозволи. Ми побоюємося скорочення вилову риби", - зазначив він.

Кравченко зазначив, що комісія регулює питання виключно промислової господарської діяльності в Азовському морі. Зокрема, питання наукових досліджень, заборони на промисел, відкриття нових районів промислу, терміни нересту.

У той ж час представництво Президента в АР Крим опублікувало заяву з приводу ситуації на 30-й сесії комісії з питань рибальства.

У ньому йдеться, що "подальша робота комісії містить величезні ризики і виклики для національних інтересів України" в частині протидії російській агресії і заходів з деокупації Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram