ГоловнаЕкономікаФінанси

Смолій спрогнозував транш МВФ до кінця року

"Думаю, в грудні рада директорів МВФ розгляне це питання".

Смолій спрогнозував транш МВФ до кінця року
Фото: Прес-центр НБУ

Національний банк України розраховує отримати транш Міжнародного валютного фонду до кінця цього року.

"Думаю, що в грудні рада директорів МВФ розгляне це питання", - сказав голова НБУ Яків Смолій на прес-конференції в четвер.

При цьому Смолій додав, що не може назвати суму першого траншу. Загальний розмір нової кредитної програми МВФ - 3,9 млрд доларів.

На думку Національного банку, співпраця з Міжнародним валютним фондом - ключова умова для макрофінансової стабільності України. "Нову програму Stand-By однозначно можна вважати позитивним результатом для України. По-перше, отримання кредитних коштів від фонду та пов'язаного фінансування від інших партнерів України буде сприяти зміцненню макрофінансової стабільності. По-друге, нова програма - це якір для державної політики, а отже, вона створює фундамент для поліпшення очікувань і сприятливі умови для виходу уряду на світові ринки капіталу", - йдеться в повідомленні НБУ.

Нагадаємо, що попередня програма МВФ про кредитування економіки України з використанням механізму розширеного фінансування (EFF) почалася в березні 2015 року і мала тривати до березня 2019 року. Загальний обсяг програми склав 17,5 млрд доларів, але Україна залучила в її межах тільки 8,7 млрд доларів з усієї суми (перший транш на 5 млрд доларів - у березні 2015 року, другий - на 1,7 млрд доларів у серпні 2015 року, третій - на 1 млрд доларів у вересні 2016 року, четвертий - на 1 млрд доларів у квітні 2017 року).

19 жовтня 2018 року було оголошено, що Україна і МВФ домовилися про 14-місячну програму підтримки економічної політики stand-by, яка замінить програму EFF. Обсяг нової програми склав 2,8 млрд спеціальних прав запозичення (еквівалент $3,9 млрд).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram