ГоловнаЕкономікаДержава

ЄС виділив Україні 54 млн євро на програми енергоефективності

"Результати реформи отримали високу оцінку міжнародних партнерів".

ЄС виділив Україні 54 млн євро на програми енергоефективності
Фото: Макс Требухов

Європейський Союз готовий надати Україні другий транш у розмірі 54 млн євро на фінансування програм державної установи "Фонд енергоефективності".

Про це повідомив віце-прем'єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко у Фейсбуці.

"Євросоюз надасть наступний транш у розмірі 54 млн євро на роботу Фонду енергоефективності. Угоду планують підписати до кінця року. Це сьогодні підтвердила заступниця керівника генерального директорату з питань політики сусідства і переговорів з розширення Єврокомісії Катаріна Матернова", - написав Зубко.

Він також повідомив, що провів з Матерновою координаційну раду донорів для Фонду енергоефективності та першу донорську зустріч з приводу реформи енергоефективності.

"Результати реформи отримали високу оцінку міжнародних партнерів. За три роки нам дійсно вдалося зробити чимало", - зазначив Зубко.

"Ми вже понад два роки працюємо з нашими європейськими партнерами - Євросоюзом, Німеччиною, IFC - над створенням Фонду енергоефективності, який є частиною імплементації ключових законів про енергоефективність. Уже стартував конкурс на обрання незалежних членів Наглядової ради Фонду, 14 листопада буде сформовано весь її склад. Підготовлено перші енергетичні сертифікати будівель. Розпочато атестацію енергоаудиторів. З 14 ВНЗ України стартувала програма навчання енергоаудиторів. Наша мета - енергоефективна й енергонезалежна Україна", - заявив Зубко, якого цитує сайт Кабміну.

За його словами, також забезпечено фінансування Фонду з держбюджету. Зокрема, прийнято постанову про збільшення статутного капіталу Фонду до 1 млрд 600 млн грн, що також враховано в проекті Держбюджету-2019.

Нагадаємо, закон про створення Фонду енергоефективності ухвалили 2017 року. Фонд надаватиме кредити і гранти юридичним і фізичним особам на реалізацію проектів енергоефективності, фінансову оцінку та оцінку ризиків таких проектів, буде розробляти фінансові критерії відповідності для банків, які будуть долучатися до фінансованих фондом проектів.

Крім того, фонд зможе проводити моніторинг і оцінку якості заходів підвищення енергоефективності, спостерігати за станом реалізації проектів енергоефективності під час їх виконання і проводити верифікацію проектів після їх завершення.

У квітні Україна і ЄС підписали договір про €50 млн для Фонду енергоефективності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram