ГоловнаЕкономікаДержава

Україна і ЄС підписали договір про €50 млн для Фонду енергоефективності

Фонд надаватиме кредити і гранти на реалізацію проектів енергоефективності.

Україна і ЄС підписали договір про €50 млн для Фонду енергоефективності
Фото: eeas.europa.eu

Україна і Європейський Союз у середу, 18 квітня, підписали договір про надання 50 млн євро для українського Фонду енергоефективності.

Підписи під документом поставили віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко і керівник групи підтримки України в Єврокомісії Петер Вагнер, йдеться на сайтах Кабміну і Єврокомісії.

"Підписанню угоди передувала копітка спільна робота... Була створена потужна правова основа для масштабної термомодернізації житлового сектору всієї країни. До кінця цього року ми повинні не тільки запустити Фонд енергоефективності, який надасть населенню ефективний фінансовий механізм термомодернізації житлових будинків, а й прийняти всі необхідні підзаконні акти, щоб у 2019 році Фонд почав працювати на повну швидкість", - прокоментував підписання Зубко.

Вагнер, зі свого боку, сказав, що Україна входить до числа європейських лідерів за споживанням енергії. "Рівень енергоспоживання на квадратний метр в Україні вдвічі більший, ніж у Європі. Зменшення енергоспоживання в житловому секторі України сприятиме енергетичній безпеці України і поліпшенню рівня життя українських громадян", - так він пояснив готовність Євросоюзу виділяти гроші на енергоефективність в Україні.

Виділення 50 млн євро - не разова акція, а частина п'ятирічної програми.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів 20 грудня 2017 року утворив державну установу "Фонд енергоефективності". Фонд надаватиме кредити і гранти на реалізацію проектів енергоефективності, проводитиме фінансову оцінку та оцінку ризиків таких проектів, буде розробляти фінансові критерії відповідності для банків, які будуть долучатися до фінансованих фондом проектів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram