ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін провів шостий "дерегуляційний день"

Уряд прийняв пакет рішень для поліпшення бізнес-клімату.

Кабмін провів шостий "дерегуляційний день"
Фото: Владислав Мусиенко

Кабінет Міністрів України в середу, 18 липня, провів шостий "дерегуляційний день" за останні два роки, в рамках якого приймаються рішення щодо спрощення ведення бізнесу.

Перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов, який представляв цей пакет рішень, розповів, що головна реформа "дерегуляційного дня" - це спрощення доступу до інфраструктури для операторів телекомунікацій.

"Зараз у країні 155 тисяч багатоквартирних будинків, майже в кожному з них потрібно домовлятися окремо провайдеру, щоб завезти туди своє обладнання. Хтось радий бачити [провайдера], хтось, навпаки, встановлює монополію і забудовник заводить кишенькового оператора, десь вимагають хабар. Те саме стосується і доступу до інфраструктури енергетики. Нині в різних областях України вимоги до ЛЕП відрізняються в сім разів. Зрозуміло, що для цього немає економічних підстав", - розповів Нефьодов.

Другий блок стосується поліпшення роботи земельного кадастру і скорочення відмов у внесенні відомостей до нього. "Кількість відмов скоротиться на 100 тисяч на рік. Це заощадить бізнесу майже 60 млн гривень тільки прямих витрат, не кажучи про опосередковані, пов'язані з втратою часу, реєстрацією земельних ділянок.

Третій блок стосується спрощення процедури працевлаштування іноземців.

"Мова не про нелегальних мігрантів, а про ліквідацію по-справжньому абсурдної ситуації, коли людина, яка отримала посвідку на постійне працевлаштування, - тобто йдеться про унікальних фахівців, яких запрошує приватний сектор, щоб закривати свої потреби, - повинен виїхати з України і повернутися назад", - пояснив Нефьодов. Також скасовується необхідність для іноземних представництв тримати трудові книжки співробітників в окремій державній структурі.

Окрім того, уряд вирішив скасувати 22 застарілі нормативні акти в різних сферах діяльності.

Нагадаємо, попереднє дерегуляційне засідання відбулося в грудні 2017 року. Тоді український уряд вирішив скасувати 334 нормативні акти. У березні 2017 року Кабмін оголосив про скасування 100 застарілих нормативних актів, у листопаді 2016 року - більш ніж 360.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram