ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ відповів на претензії Гройсмана щодо облікової ставки

"Підвищення ставки не є на сьогодні ключовою перешкодою для кредитування".

НБУ відповів на претензії Гройсмана щодо облікової ставки
Фото: Владислав Мусиенко

Рішення Національного банку України підвищити облікову ставку - не головна перепона для кредитування бізнесу.

Про це йдеться в коментарі регулятора в зв'язку з заявою прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана про необхідність знижувати облікову ставку.

"Підвищення облікової ставки не є на сьогодні ключовою перешкодою для кредитування. По-перше, ставки за кредитами суттєво знизилися і зараз фактично перебувають на найнижчому рівні з докризового 2014 року. По-друге, повільне відновлення кредитування реального сектора насамперед відображає високі ризики інституційного середовища, зокрема низький рівень захисту прав кредиторів. Також більш активне відновлення банківського кредитування неможливе без вирішення проблеми "токсичних "активів", - ідеться в коментарі.

У НБУ наголошують, що для вирішення проблем із кредитуванням Верховна Рада прийняла низку законопроектів щодо створення та ведення кредитного реєстру Національного банку, особливостей управління державними банками, відновлення кредитування, а також підвищення ефективності процедур банкрутства.

"Крім того, ринок чекає на внесення в Раду і затвердження законопроекту про діяльність з управління заборгованістю, розробленого ЄБРР. Цей законопроект дозволить полегшити прихід приватного капіталу на ринок проблемних активів і допоможе відновленню активного кредитування в Україні", - відзначають у НБУ.

Також у коментарі зазначають, що в середньостроковій перспективі зниження інфляції в результаті жорсткої монетарної політики сприятиме сталому поліпшенню інфляційних очікувань. Це, своєю чергою, створить основу для стійкого зниження ставок банків за кредитами.

Нагадаємо, 31 січня на засіданні Кабміну Гройсман заявив про необхідність знизити облікову ставку НБУ для активізації кредитування бізнесу. НБУ підвищив облікову ставку в період з жовтня 2017 року по січень 2018 року зі 12,5% до 16%. Останнє підвищення відбулося 25 січня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram