ГоловнаЕкономікаДержава

RAB-регулювання забезпечить комфорт для споживача, - експерт

Експерт вважає, що RAB-регулювання стимулюватиме компанії працювати ефективно.

RAB-регулювання забезпечить комфорт для споживача, - експерт
Фото: khoda.gov.ua

Впровадження в Україні RAB-регулювання тарифів на електроенергію дозволить стимулювати компанії до інвестицій в інфраструктуру. Таку думку висловив у коментарі українським ЗМІ президент Українського національного комітету CIGRE, екс-заступник міністра енергетики Олександр Светелік, пише РБК-Україна.

"RAB-регулювання - це система стимулювання компаній працювати ефективно. RAB-регулювання - це не те, що європейська, це загальносвітова практика, це дуже прогресивний метод встановлення тарифів для постачальних компаній. Тобто компанії починають працювати на економіку – для себе і на надійність електропостачання споживача. Вони зацікавлені в тому, щоб їх мережі були стійкі, щоб вони працювали надійно, безпечно, щоб не було відключень", - зазначив експерт.

За його словами, критика RAB-регулювання переважно пов'язана із загальним станом енергетики сьогодні.

"Енергетика в загоні. У нас критичний стан мереж і міністерство завжди показує, що спрацювання ресурсів дуже велике. Тому тут немає жодних секретів – мережі треба відновлювати, мережі треба ремонтувати й експлуатувати, розвивати, оптимізувати, треба зменшувати втрати - все це вимагає грошей. Якщо в це не вкладати, то мережа ляже, і ми порушимо нормальне електропостачання", - додав він.

На його думку, коли Україна впровадить RAB-регулювання тарифів, енергокомпанії будуть зацікавлені в тому, щоб оптимізувати свої витрати, максимально їх знижувати, не порушуючи електропостачання.

"А якщо вони будуть знижувати свої витрати на розподіл електроенергії... за рахунок оптимізації мережі, нормальної побудови, можна знизити втрати. Сьогодні енергопостачальні компанії не зацікавлені у зниженні. Регулятор усе одно рахує усі їхні витрати, ставить якусь рентабельність і кожного місяця регулює. RAB-регулювання дає можливість п'ять років компанії самій робити свою економіку, оптимізувати роботу електромережі і при цьому забезпечити надійність електропостачання, тобто послуги, комфорт для споживача", - вважає Светелік.

Разом з тим він зазначив, що розмір ставок RAB-регулювання повинен базуватися на економічних розрахунках, а не сторонніх оцінках.

"Як рахувати економіку роботи енергопостачальних компаній - це найкраще знає НКРЕКП... Ця ставка не повинна бути нижчою за банківські кредити, тобто, щоб не було вигідніше покласти гроші на депозит, аніж вкладати в розвиток", - упевнений він.

Експерт висловив сподівання, що Нацкомісія контролюватиме використання грошей, які отримає компанія у вигляді інвестицій. "І цей механізм передбачає дуже жорсткий контроль, і комісія повинна показати всім, що ці всі кошти, які вкладуть туди, будуть під контролем, що це дійсно гроші, які будуть інвестовані в розвиток мереж і поліпшення електропостачання наших споживачів", - резюмував він.

Як відомо, 11 січня в Україні набуває чинності нормативна база, згідно з якою енергопостачальники областей (обленерго) і водопостачальні компанії (водоканали) переводяться на стимулююче регулювання тарифів (RAB). Згідно з постановою №972, норма доходів для обленерго становить 12,5%.

RAB-регулювання – це система тарифоутворення, яка передбачає врахування обсягів вкладених інвестицій підприємств, можливості їх повернення і витрати на виробництво послуг, що покликана мотивувати компанії-постачальники до зниження витрат та втрат енергоносіїв у мережах.

За словами деяких аналітиків, така модель тарифоутворення може сприяти зниженню тарифів на послуги ЖКГ у довгостроковій перспективі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram