ГоловнаЕкономікаДержава

Ціна вугілля в ОРЦ відповідає ринковій кон'юнктурі, - експерт Центру Разумкова

Українська енергетика повинна рухатися в бік ринкового ціноутворення на енергоносії, вважає експерт.

Ціна вугілля в ОРЦ відповідає ринковій кон'юнктурі, - експерт Центру Разумкова
Фото: Макс Левин

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко вважає, що перегляд ОРЦ (оптової ринкової ціни електроенергії) дозволить забезпечити українську енергетику вугіллям. Про це він заявив сьогодні на засіданні НКРЕКП.

"На мій погляд, ціна на вугілля, яка закладена під час формування ОРЦ, відповідає ринковій кон'юнктурі", - заявив Володимир Омельченко.

Водночас експерт зазначив, що методологію Роттердам+, згідно з якою розраховували ціну вугілля в ОРЦ, необхідно обговорити в експертному середовищі.

"Я вважаю, для того, щоб урешті-решт вирішити це методологічне питання, потрібно зібрати групу українських і міжнародних експертів і дійти якогось спільного консенсусу. І поставити на цьому крапку. І перестати весь час зациклюватися на одному і тому ж", - заявив він.

Володимир Омельченко вважає, що українська енергетика повинна рухатися в бік ринкового ціноутворення на енергоносії.

"Методологія, запропонована (Роттердам+), є не ідеальною, але водночас, у принципі, потрібно переходити на ринкове ціноутворення. Ця методологія формування ОРЦ наближена до цього", - зазначив він.

Як повідомляли, сьогодні НКРЕКП затвердила оптову ринкову ціну електроенергії (ОРЦ) на 2018 рік на рівні 1561,99 грн/МВт-год.

При цьому тариф для Укргідроенерго зріс на 20%, для вугільних ТЕС і відновлюваної енергетики - на 16%, для Енергоатому - на 15%, для ТЕЦ - на 14%.

Індикативна ціна енергетичного вугілля, визначена за формулою "Роттердам+" становитиме 90,5 дол./т.

Це трохи нижче за існуючі котирування у вугільному порту Роттердама і контрактів на поставку вугілля з США і Південно-Африканської республіки.

Голова НКРЕКП Дмитро Вовк під час засідання наголосив, що тарифи на електроенергію в Україні залишаться найнижчими в Європі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram