ГоловнаЕкономікаФінанси

Латвійський ПриватБанк допоміг Курченку "відмити" гроші Януковича, - ЗМІ

Вкрадені гроші маскують під отримані легальним шляхом - через позику.

Латвійський ПриватБанк допоміг Курченку "відмити" гроші Януковича, - ЗМІ
Центральный офис Приватбанка в Риге
Фото: fdlx.com

Протягом 2011-2013 років ПриватБанк (Латвія) проводив операції між низкою підставних компаній на користь бізнесмена Сергія Курченка й оточення колишнього Президента України Віктора Януковича.

Про це повідомляє інтернет-видання "Апостроф", посилаючись на розслідування катарського телеканалу Al Jazeera, який оприлюднив 10 січня засекречену ухвалу Краматорського суду, згідно з якою до державного бюджету було конфісковано 1,5 млрд доларів, передають Українські Новини.

Телеканал Al Jazeera виклав у загальний доступ документи за 2011, 2012 і 2013 роки, що стосуються офшорної компанії Quickpace Limited, через яку Сергій Курченко здійснював свої операції.

У розслідуванні фігурують виписки за рахунками Quickpace Limited. Судом встановлено, що ця компанія була складовою частиною схем виведення та легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом.

Нагадаємо, Курченка свого часу називали "гаманцем" Януковича. Украдені з українського бюджету кошти "Сім'я" виводила в офшори. Протягом 2011-2013 років через рахунки компанії в латвійському ПриватБанку пройшло кілька сотень мільйонів доларів. Кошти перераховувалися та надходили під виглядом видачі та погашення позик - це класична схема з відмивання грошей. Таким чином, украдені гроші маскують під отримані легальним шляхом - через позику.

Ключовим елементом цієї схеми є банк, через який проходять операції та на який покладається обов'язок перевірки легальності коштів перед відкриттям клієнту рахунка і проведенням його платежів.

Для обслуговування подібних операцій, як правило, обирають не респектабельні банки як, наприклад, Bank of America, а дрібні банки, з якими можна домовитися про поблажливу перевірку "чистоти" грошей. Таку послугу, судячи з наведених документів, у цьому випадку надав ПриватБанк (Латвія).

Власниками латвійського ПриватБанку на момент проведення ним операцій з кіпрськими офшорами Курченка були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов. Безпосередньо їм належало по 9%, ще 50% - через український ПриватБанк. Молодшим партнером Коломойського і Боголюбова по ПриватБанку (Латвія) є український бізнесмен Ігор Мазепа, який володів 8,5% банку через компанію Concorde Bermuda Ltd., що входила до групи Concorde.

ПриватБанк (Латвія) виконував усі платіжні доручення компанії Курченка Quickpace Limited - видати позику від компанії з Белізу на 10 млн доларів, погасити відсотки з кредиту перед кіпрською компанією на 289 тис. доларів. Судячи з усіх оформлених операцій, у банку не виникало питань до їх законності.

І хоча сам банк у Ризі (Латвія), а виписки для Quickpace Limited, як і заведено на острові Кіпр, зареєстровано за британським правом і сформовано  англійською мовою, у призначенні платежу можна зустріти фрази українською - наприклад, "POVERNENNJA DOKHODIV VID INVESTICII ZGIDNO DOGOVORU ". Можливо, проводив цей платіж один із 500 співробітників "банку в банку" - як назвали цей підрозділ детективи Kroll, що проводять розслідування махінацій ПриватБанку.

Нагадаємо, в Європі постійно критикують Латвію за недостатні зусилля в протидії відмиванню коштів. Щоб відвести від себе гнів європейського центрального банку й американського регулятора, і щоб зберегти можливість латвійським банкам працювати в системі міжнародних платежів, влада країни змушена була посилити боротьбу з "відмивальниками". Зокрема, у грудні 2015 року, вже після згаданих операцій, ПриватБанк (Латвія) був оштрафований на 2 млн євро за порушення європейського законодавства щодо боротьби з відмиванням доходів.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram