ГоловнаЕкономікаДержава

НАБУ підозрює екс-керівників АМПУ у привласненні 247 млн гривень

Вісьмом фігурантам справи повідомлено про підозру.

НАБУ підозрює екс-керівників АМПУ у привласненні 247 млн гривень
Фото: Сергей Нужненко

Детективи Національного антикорупційного бюро під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру у заволодінні понад 247 млн гривень держпідприємства "Адміністрація морських портів України" вісьмом особам, серед яких - колишні та діючі посадові особи АМПУ.

Про це повідомляють на сайті НАБУ.

"Зокрема йдеться про таких осіб: екс-голову ДП «АМПУ» (2014-2017 рр); екс-першого заступника голови ДП «АМПУ» (2015-2017 рр.); екс-начальника відділу закупівель ТОВ «АМПУ» (2015-2018 рр.); екс-заступника голови ДП «АМПУ» з фінансів (2015-2016 рр.); заступника начальника Одеської філії ДП «АМПУ» (діючий); директора ТОВ; бенефіціара ТОВ; представника нерезидента (підприємства-учасника злочину)", - йдеться в повідомленні.

Дії всіх підозрюваних кваліфіковано за ч. 5 ст.191 Кримінального кодексу (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах, вчинених організованою групою).

Семеро підозрюваних були затримані 29 січня згідно зі ст. 208 КПК, протягом проведення слідчих дій в Одеській, Миколаївській областях і Києві.

За версією слідства, посадові особи АМПУ в змові з іншими фізособами у 2015-2016 роках реалізували схему розкрадання державних коштів, виділених на днопоглиблення підхідних каналів і акваторій Бердянського і Маріупольського морпортів.

"В результаті державі було завдано збитків на суму 247 млн гривень, що підтверджено висновком судово-економічної експертизи та іншими матеріалами кримінального провадження", - зазначають у НАБУ.

У вересні-листопаді 2017 року факт антиконкурентних узгоджених дій посадових осіб АМПУ і ряду підприємств-учасників торгів підтвердив Антимонопольний комітет, наклавши на підприємства-учасників штрафи на 100 млн гривень.

Розслідування наведених фактів здійснюється з грудня 2015 року. У квітні 2017 року на підставі зібраних матеріалів НАБУ подало до Господарського суду Києва позов про визнання недійсним договору про проведення днопоглиблювальних робіт на суму 712 млн гривень. Підставою стало порушення вимог Закону України "Про держзакупівлі" і інших норм чинного законодавства.

Нагадаємо, з 1 серпня 2018 року в Україні буде створено Морську адміністрацію, яка візьме на себе всі нинішні завдання АМПУ і координуватиме роботу 13 морських портів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram