ГоловнаЕкономікаФінанси

Платіжний баланс України третій рік поспіль зведено з профіцитом

Надходження валюти з-за кордону перевищило відтік на 2,6 млрд доларів.

Платіжний баланс України третій рік поспіль зведено з профіцитом
Фото: ntv.ru

Профіцит зведеного платіжного балансу України за підсумками 2017 року зріс до 2,6 млрд доларів порівняно з 1,3 млрд доларів у 2016 році.

Про це повідомив Національний банк України.

Дефіцит поточного рахунку склав 3,8 млрд доларів і практично відповідав рівню попереднього року (3,5 млрд доларів), незважаючи на негативний вплив від припинення торгівлі з неконтрольованими територіями і нижчий урожай сільськогосподарських культур. Однак розширення дефіциту торгівлі товарами через ці чинники і подальше нарощування інвестиційного імпорту було частково компенсовано стійким зростанням приватних переказів та експорту послуг.

Експорт товарів зріс на 19% за підсумками року і склав 39,9 млрд доларів. Найістотніше у 2017 році зросли постачання української продукції в країни ЄС - на 32%. Як наслідок, країни ЄС стали найбільшим торговим партнером України і їх частка у загальному експорті товарів зросла до 35,4% (порівняно з 31,9% у 2016 році). Частка Росії скоротилася до 8,5% (з 9,1% у 2016 році).

Імпорт товарів збільшився на 21% у 2017 році і склав 49 млрд доларів. Найбільше за минулий рік виріс імпорт товарів з країн ЄС (на 23%) за рахунок постачання природного газу і продукції машинобудування, а також з Росії (на 40%) - за рахунок вугілля, нафтопродуктів і добрив.

У торгівлі послугами спостерігається перевищення експорту над імпортом на 2,3 млрд доларів (порівняно з 1,5 млрд доларів у 2016 році).

Чистий приплив капіталу на фінансовий рахунок виріс до 6,4 млрд доларів (порівняно з 4,7 млрд доларів у 2016 році).

Чистий приплив прямих іноземних інвестицій в Україну склав 2,3 млрд доларів у 2017 році.

Завершення більшості програм рекапіталізації банків призвело до скорочення обсягу операцій банків з переоформлення боргу в статутний капітал до 0,6 млрд доларів за підсумками 2017 (2,1 млрд доларів у 2016 році). Без урахування таких операцій чисті надходження ПІІ за 2017 зросли на 26% до 1,8 млрд доларів.

Завдяки профіциту зведеного платіжного балансу і отриманню у квітні чергового траншу від МВФ міжнародні резерви збільшилися на 21%, до 18,8 млрд доларів, або 3,6 місяця імпорту майбутнього періоду станом на кінець 2017 року.

Сальдо платіжного балансу відображає співвідношення між сумою грошових надходжень, отриманих країною з-за кордону, і сумою здійснених нею платежів за кордон. Він складається з двох рахунків - поточного і фінансового. Перший відображає в основному рух товарів і послуг, другий - рух інвестицій і капіталів. Позитивне сальдо свідчить про те, що надходження валюти з-за кордону перевищує її відтік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram