ГоловнаСвіт

Латвія оштрафувала "дочку" ПриватБанку на €2 млн

Голову правління банку відсторонили від посади.

Латвія оштрафувала "дочку" ПриватБанку на €2 млн
Фото: wikimapia.org

Рада Комісії ринків фінансів і капіталу Латвії ухвалила рішення оштрафувати місцеву "дочку" українського ПриватБанку на 2 млн євро, повідомляє delfi.lv.

Точний розмір застосованого до банку штрафу - 2 016 830 євро. PrivatBank оштрафовано за порушення вимог закону про запобігання легалізації злочинно нажитих коштів і фінансування тероризму та закону про кредитні установи, а також правил поглибленого вивчення клієнтів і правил внутрішнього контролю.

Оцінивши відповідальність співробітників PrivatBank за допущені порушення, КРФК усунула з посади голову правління банку Олександра Трубакова і члена правління Івету Керпе. Раді кредитної установи КРФК доручила повністю змінити склад правління банку.

Застосовані до банку санкції - це результат проведених КРФК перевірок здійснених у 2012-2014 рр. оборудок, які було згадано в доповіді Національного банку Молдови, або так званій доповіді детективного агентства Kroll. Під час перевірок у PrivatBank виявили порушення в процесі перевірки клієнтів, у документуванні інформації, нагляді за угодами клієнтів, оскільки банк багато угод ідентифікував як потенційно підозрілі, але не проінформував про це Службу нагляду за легалізацією злочинно отриманих коштів.

Втім, представники PrivatBank протестують проти призначених КРФК "незіставних санкцій". В офіційній заяві банку сказано, що це рішення КРФК є "поверховим і помилковим". У банку стверджують, що "молдовські кошти ніколи не проходили по рахунках PrivatBank". У кредитній установі підкреслюють, що угоди, в яких КРФК угледіла порушення, здійснювалися з використанням коштів банку, за допомогою яких PrivatBank допомагав клієнтові перекредитуватися з одного банку в інший.

Банк може оскаржити рішення КРФК в Адміністративному суді.

Латвійський PrivatBank належить українському комерційному банку "ПриватБанк", який контролюється відомим українським бізнесменом Ігорем Коломойським і його бізнес-партнером Геннадієм Боголюбовим.

Нагадаємо, в листопаді повідомляли, що ПриватБанк успішно завершив переговори із західними інвесторами про продовження до 2021 року операції із залучення субординованого боргу на суму 220 млн дол. США. Це дозволить ПриватБанку зміцнити капітал на 5,06 млрд грн і ліквідність банку на 10 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram