ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

США: бойовики ІД мають можливість друкувати сирійські паспорти

Американські спецслужби побоюються потрапляння джихадистів із сирійськими паспортами на територію США.

США: бойовики ІД мають можливість друкувати сирійські паспорти
Боевики ИГ
Фото: independent.co.uk

Бойовики "Ісламської держави" (ІД) придбали обладнання для виготовлення паспортів.

Про це повідомляє ABC News із посиланням на закриту доповідь міністерства національної безпеки США для правоохоронних органів.

Можливість виготовляти документи з'явилася в бойовиків після захоплення міста Дейр-ез-Зор, у якому був паспортний стіл із запасом порожніх бланків. Ба більше, ще один паспортний стіл був у фактичній столиці ІД - місті Ракка.

"Оскільки ці міста потрапили під контроль ІД 17 місяців тому, існує ймовірність, що власники "виданих" бойовиками паспортів могли потрапити на територію США", - йдеться в доповіді. За інформацією телеканалу, спецслужби вважають, що нинішня ситуація доволі ризикована для США.

Джерело телеканалу також повідомило, що підроблені сирійські паспорти такі поширені, що громадяни вже не бачать різниці між ними і справжніми документами. Фальшивий паспорт можна купити за ціною від $200 до $400, за таку саму суму в нього можуть поставити печатку з датою до початку війни в країні.

"Якщо здатність ІД виготовляти паспорти не буде обмежена, їхня оперативна діяльність продовжить розгортатися за межами підконтрольних їм територій", - цитує телеканал попередження спецслужб з останньої сторінки доповіді. Силовики побоюються, що такі документи можуть отримати люди, які не пов'язані із Сирією.

Протистояння сирійського президента Башара Асада і його супротивників почалося 2011 року і переросло в повномасштабну громадянську війну. Повстанці вважають його винним у жорсткому придушенні спочатку мирних протестів і використанні збройних сил проти беззбройних маніфестантів під час першого етапу внутрішнього конфлікту. Громадянська війна в Сирії, за оцінками правозахисників, призвела до загибелі понад 230 тис. осіб і масового потоку біженців із країни. Під час конфлікту сил набрало терористичне угруповання ІД.

Нагадаємо, у паризького терориста-смертника знайшли сирійський паспорт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram