ГоловнаСвіт

Жителі Нової Зеландії вибрали новий дизайн національного прапора

У березні новозеландці мають вирішити, чи слід прийняти новий дизайн прапора

Новозеландці, за попередніми даними, проголосували на референдумі про введення нового національного прапора за синьо-чорний варіант зі срібним листком папороті і чотирма зірками у правій частині - сузір'ям Південний Хрест.

Про це повідомляє ВВС.

Фото: Kyle Lockwood

На другому за популярністю місці опинився червоно-синій варіант прапора з білим листком папороті і сузір'ям Південний Хрест.

Фото: Kyle Lockwood

Остаточний результат оголосять у вівторок, 15 грудня, після закінчення підрахунку голосів новозеландців, які вибирали свій варіант за кордоном. При цьому, як зазначає ВВС, розрив між двома вищезгаданими варіантами прапора украй невеликий і, отже, червоно-синій варіант дизайну може опинитися на першому місці.

Другий референдум про введення нового національного прапора відбудеться у березні 2016 року, щоб вирішити, чи слід прийняти новий дизайн прапора, чи все ж зберегти той, що є.

Новозеландцям запропонували вибирати з п'ятьох варіантів дизайну прапора. У першому референдумі, що тривав місяць і завершився сьогодні, взяли участь близько 48% виборців.

Вартість проведення референдуму оцінюється у 27 млн новозеландських доларів ($18 млн).

У жовтні 2014 року прем'єр-міністр Джон Кей заявив, що нинішній прапор країни не достатньо відображає сучасну Нову Зеландію, до того ж він дуже схожий на австралійський. У лівому верхньому кутку біля стягів обох держав зображений британський "Юніон Джек", що означає приналежність до Співдружності націй. Різниця полягає лише в кількості і кольорі зірок, розташованих на темно-синьому тлі: на новозеландському - чотири червоні, на австралійському - шість білих.

За законами країни, прапор можуть змінити за рішенням простої більшості у парламенті, але влада Нової Зеландії вирішила винести цей процес на загальний референдум.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram