ГоловнаСвіт

Мінфін США розповів, звідки гроші в ІД

Мінфін США розповів, звідки гроші в ІД
Боевики ИГ
Фото: independent.co.uk

Останнім часом тільки продаж нафти на чорному ринку, розграбування банківських активів і побори з місцевого населення принесли ІДІЛ близько $1,5 млрд доларів.

Про це заявив у четвер у Лондоні заступник міністра фінансів США з питань тероризму і фінансової розвідки Адам Шубін (Adam Szubin). Повідомлення про це передає агентство "Укрінформ".

"Ісламська держава" отримала понад $500 млн від продажу нафти на чорному ринку. Вона розікрала заощадження в банках, захоплених в Іраку і Сирії, на суму від $500 млн до $1 млрд. Крім того, вона зібрала багато мільйонів з населення на підконтрольних територіях, часто застосовуючи жорстокі заходи", - заявив американський представник.

За його словами, "Ісламська держава" має складну фінансову мету. "На відміну від багатьох інших терористичних угруповань, ІДІЛ отримує відносно невелику частку свого фінансування від донорів за кордоном. Радше за все, ІДІЛ має надходження від господарської діяльності на підконтрольній їй території, і це ускладнює процес обмеження фінансування", - зазначив Шубін.

Проте, продовжив представник американського мінфіну, США "працюють у тісній взаємодії з урядом Іраку, щоб позбавити десятки філій банків на окупованих територіях доступу до іракських і міжнародних фінансових систем". При цьому виявляються і локалізуються ключові фінансові посередники ІДІЛ.

Крім того, за його словами, сили коаліції зараз проводять військову кампанію "Tidal Wave 2", яка завдає точкових ударів по ключових енергетичних активах "Ісламської держави", нафтосховищах, переробних заводах і цистернах.

Зниження фінансової стійкості ІДІЛ має вирішальне значення для ослаблення організації, наголосив Шубін. США, ЄС і союзники "будуть продовжувати працювати разом у цьому напрямку".

Нагадаємо, терористичне угруповання "Ісламська держава" (ІД) планувало підірвати готелі, де зупинялися лідери держав "Великої двадцятки" (G20), туристичні комплекси і нічні клуби Анталії.

"Ісламська держава" взяла на себе відповідальність за серію терактів у Парижі 13 листопада. Тоді терористи підірвали бомби біля входів на стадіон Stade de France, де проходив товариський матч з футболу між командою Франції та Німеччини. Також ісламісти захопили театр Bataclan і напали на кілька паризьких ресторанів. Загалом загинули 129 людей, щонайменше 359 отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram